петък, 9 октомври 2015 г.

Hands on: Eterna KonTiki Four Hands
Този модел на Eтерна е известен под това име заради 4-те си стрелки, като 4тата е за аналоговия календар. Но първо малко предистория. Етерна е доста стара швейцарска марка. Дизайна, който виждаме на конкретният часовника днес е взаимстван от първия такъв часовник наречен  KonTiki през 1958г, като почит за 101-дневната океанска одисея.
Ще си призная, че доста четох и слушах за този часовник, но някакси не ме грабваше, докато не го видях на живо..... бил съм в сериозна грешка.

Няма да изпадам в подробности за произхода на марката, защото достатъчно информация има онлайн, и каквото и да напиша и да кажа, няма да е ново и различно, но за сметка на това ще направя ревю и ще ви покажа малко по различен Eterna KonTiki Four Hands, a именно модела със светлия циферблат. Часовник представен на пазара през 2004 г. и актуален и до ден днешен. Казвам светъл, защото в зависимост от светлината циферблатът е различен нюас. На теория се води кремав или слонова кост, но на практика е много по-красив. Играта на светлосенки и изчистената визия, придават на часовника една небрежна красота, за това и този часовник е подходят за всякакво облекло. А водоустойчивостта от 120 м. го прави перфектния ежедневен часовник. Часовник, който знаеш, че няма да те предаде и че няма опасност да му стане нещо дори когато се намокри.

Корпусът е от благородна стомана, като часовникът, често се продава с верига, а е въжможно и закупуването на гума и кожа с катарами на марката. Веригата е изключително удобна и плътна, пасва много добре по формата на китката. Самият корпус е комбинация от полирана и бръшната стомана, като самият безел е полиран за придаване на по-голяма визия на циферблата. А самият той е чудесен.
 Ще отбележа, че това е часовник, който предоставя брутално добра видимост на часа. Стрелките и индексите (12 - 3 - 6 - 9) са пълни със суперлуминова, която свети много силно и трае по цяла нощ. Въпреки светлия си циферблат, видимоста е страхотна, а за това играе и роля стъклото - сапфир кристал с двоен антирефлекс, който често все едно изчезва.

Всички маркери са прицизно разположени, като в центъра на аналоговия календар има полинезийски символи, с който често е изобразяван Богът на Слънцето. Там също се намира и култовият надпис KonTiki , както и 5 точковата емблема на фирмата с надпис Eterna. Същата емблема от 5 точки може да бъде намерена и на коронката, която е изключително удобна и въпреки голямата си водоустойчивост, тя не е на винт.

Задният капак е на винт и с култовият за модела Медальон, свързана с "Експедиция Кон Тики". Много важна и интересна Експедиция то 20ти век. Часовникът е със страхотните размери от 42мм (44мм с коронката), който според много ценители и колекционери е най-добрият размер за ежедневен часовник, а имайки предвид факта, че този часовник е на половина oт ценатa на много други швейцарски брандове, печели още повече почитатели. Дебелината на часовника е 11.7мм, за това е идеален и за по-бизнес облекло, като не издава спортното си минало по никакъв начин. Винаги може да влезне под ръкава на ризата ви.

Механизмът на това произведение е ЕTA Cal 2836-2, с 25 камъка и заряд на пружината от 42 часа и 28800 а/h.

A ето и часовника на ръка...
Без капка колебание ще кажа, че това е един страхотен часовник. Не съм предполагал, че ще ме впечатли толкова на живо, но е страхотен. Всичко в него е уравновесено и на място. Всеки детайл е изключителен а качеството е на най-високо ниво.

Ето и още няколко снимки...
И за да е пълно ревюто, ще ви споделя и снимки на часовник от марката, но един век по възрастен....


Дори и тогава, качеството и традициите са били на изключително ниво.


Z. P.


Всички права върху снимките са запазени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар