Пропускане към основното съдържание

Hands on: Eterna KonTiki Four Hands






Този модел на Eтерна е известен под това име заради 4-те си стрелки, като 4тата е за аналоговия календар. Но първо малко предистория. Етерна е доста стара швейцарска марка. Дизайна, който виждаме на конкретният часовника днес е взаимстван от първия такъв часовник наречен  KonTiki през 1958г, като почит за 101-дневната океанска одисея.
Ще си призная, че доста четох и слушах за този часовник, но някакси не ме грабваше, докато не го видях на живо..... бил съм в сериозна грешка.

Няма да изпадам в подробности за произхода на марката, защото достатъчно информация има онлайн, и каквото и да напиша и да кажа, няма да е ново и различно, но за сметка на това ще направя ревю и ще ви покажа малко по различен Eterna KonTiki Four Hands, a именно модела със светлия циферблат. Часовник представен на пазара през 2004 г. и актуален и до ден днешен.



 Казвам светъл, защото в зависимост от светлината циферблатът е различен нюас. На теория се води кремав или слонова кост, но на практика е много по-красив. Играта на светлосенки и изчистената визия, придават на часовника една небрежна красота, за това и този часовник е подходят за всякакво облекло. А водоустойчивостта от 120 м. го прави перфектния ежедневен часовник. Часовник, който знаеш, че няма да те предаде и че няма опасност да му стане нещо дори когато се намокри.

Корпусът е от благородна стомана, като часовникът, често се продава с верига, а е въжможно и закупуването на гума и кожа с катарами на марката. Веригата е изключително удобна и плътна, пасва много добре по формата на китката. Самият корпус е комбинация от полирана и бръшната стомана, като самият безел е полиран за придаване на по-голяма визия на циферблата. А самият той е чудесен.
 Ще отбележа, че това е часовник, който предоставя брутално добра видимост на часа. Стрелките и индексите (12 - 3 - 6 - 9) са пълни със суперлуминова, която свети много силно и трае по цяла нощ. Въпреки светлия си циферблат, видимоста е страхотна, а за това играе и роля стъклото - сапфир кристал с двоен антирефлекс, който често все едно изчезва.





Всички маркери са прицизно разположени, като в центъра на аналоговия календар има полинезийски символи, с който често е изобразяван Богът на Слънцето. Там също се намира и култовият надпис KonTiki , както и 5 точковата емблема на фирмата с надпис Eterna. Същата емблема от 5 точки може да бъде намерена и на коронката, която е изключително удобна и въпреки голямата си водоустойчивост, тя не е на винт.

Задният капак е на винт и с култовият за модела Медальон, свързана с "Експедиция Кон Тики". Много важна и интересна Експедиция то 20ти век.



 Часовникът е със страхотните размери от 42мм (44мм с коронката), който според много ценители и колекционери е най-добрият размер за ежедневен часовник, а имайки предвид факта, че този часовник е на половина oт ценатa на много други швейцарски брандове, печели още повече почитатели. Дебелината на часовника е 11.7мм, за това е идеален и за по-бизнес облекло, като не издава спортното си минало по никакъв начин. Винаги може да влезне под ръкава на ризата ви.

Механизмът на това произведение е ЕTA Cal 2836-2, с 25 камъка и заряд на пружината от 42 часа и 28800 а/h.

A ето и часовника на ръка...




Без капка колебание ще кажа, че това е един страхотен часовник. Не съм предполагал, че ще ме впечатли толкова на живо, но е страхотен. Всичко в него е уравновесено и на място. Всеки детайл е изключителен а качеството е на най-високо ниво.

Ето и още няколко снимки...








И за да е пълно ревюто, ще ви споделя и снимки на часовник от марката, но един век по възрастен....






Дори и тогава, качеството и традициите са били на изключително ниво.


Z. P.






Всички права върху снимките са запазени.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Hands On .... Franck Muller Casablanca "Watchland" Limited Edition 50pc.

Надали има човек, който се интересува от часовници и не е чувал иметo „ Franck Muller “ . Корпусите на касите са това , което различава бранда от много други фирми, а дори един поглед е нужен за да бъде разпознат часовник от колекцията на „ Franck Muller “ . А и как няма , като това е един от обичаните брандове сред спортисти, музиканти и известни личности. От години исках да видя часовник на „ Franck Muller “ и да разбера за себ е си наистина ли тези часовници са толкова удобни и толкова красиви на живо, както всички казват. А ето и какво ще ви покажа днес... Frank Muller Casablanca "Watchland" Limited Edition  Moделът е от култовата колекция „Casablanca“, която прави бранда известен. Формата на корпуса е от така наречените „Tonneau“, като вдъхновение за нея FM черпи от старите часовници Elgin. Конкретният часовник е от изключително лимитираната серия наречена "Watchland" и е произведен само в 50 броя. На гърба на това бижу се гравира първоначалната ф

Close up ..... Туристът....

Навярно някой си е помислил, че тук ще говоря за филма с участие на Анджелин Джули и Джони Деп, но уви не е така. Сега искам да ви покажа и да спомена една доста интересна част от руската часовникарска индустрия. Ще се насочим към точно последните години на производство на съветски часовници, и в частност тези, които са били произведени за износ и най-вече за туристите. Тези малки машинки на времетно не се отличават почти по нищо от най-обикновените и масови съветски часовници, но дявола винаги е в детайлите, а тук той е в малки (или големи) картинки по циферблатите. Малко на принципа на марките и картичките, тези неща имат известна колекционерска стойност, но уви цената им не е много по-различна от тези без картинки и надписи. Но са интересни. Особено, ако са в превъзходно състояние... А картинките са толкова различни, странни, политически, военни и като цяло интересни. Нека започна малко по-отдалече... Не е тайна, че в Съветският съюз са се правили часовници с рисувани циферблати, и

Russian Gold.....

Днес ще ви разкажа, за едно малко златно съкровище,което имах честа да докосна :) Благодаря на собсвеника за възможността, да видя нещо толкова уникално и рядко! А въпросният часовник е това.... ... Съветски дамски часовник Слава в каса от масивно 14 карата руско злато.Не съм от най-големите фенове на позлатените или златните часовници и затова рядко им обръщам внимание,но този е просто разкошен.Радва и факта,че не е нещо, което можеш да видиш всеки ден. Повечето такива отдавна са заминали за предпопяване а останалите части ,често се срещат в Steam Punk бижутата..... Касата е тъй нареченото руско злато заради по медният си цвят.Самият часовник е с механизъм на слава 1600 - 17 камъка. Задният капак също е от масивно злато и има страхотни печати който могат да бъдат видяни на снимката.....Естествено времето е оказало влиянието си,но според мен така е по специален.Не е часовник който е стоял в кутия в някой забравен скрин,шкаф или таван а е часовник който е бил носен....