Пропускане към основното съдържание

Hands on ...... Da Vinci

"Най-доброто място да поставиш Да Винчи......На ръката ти."

Това беше първото нещо, което чух за IWC Da Vinci и от тогава мухава влезе в главата ми.
Тези часовници са толкова специални и красиви, че е невъзможно да не ги забележиш и да не им обърнеш нужното внимание.Интересен е факта,че това е първият перпетюал календар, който не се настройва с пушери отстрани на касата а от самата коронка.
Дизайнерът и създателят на този часовник е Кърт Клаус - Един от най-добрите и признавани часовникари на IWC.

Първият модел на Da Vinci 3750 е представен на пазара през 1985г а стоманеният вариант (какъвто ще разлгедам днес) през 1998г.След излизането на стоманеният вариат настава бум на продажби.Не само защото часовника е красив а и защото предлага такива качества и фукнций за които конкуренцията иска двойно повече пари.

И ето и самият часовник....


Часовника е с много приятни дрес размери от 39мм х 46мм....височината на часовника е 15мм.
Интересно е решението за акрилното стъкло с антирефлексно покритие.Много хора биха искали да е сапфир кристал, за да не може да се драска, но акрила е толкова по мек и придава една винтич красота на часовника,А и най-вече пречуването на светлината когато пада върху циферблата е страхотно.

Както вече споменах часовника е перпетюал календар програмиран да работи с точност до 2499г.Едиствената уловка е, че часовника трябва да бъде изпратен за сверяване през 2100г защото ще презкочи директно на 2200г.Часта коят е нужна идва като комплект с часовника в малка херметично запечатана с восък стъклена тубичка.За съжаление на този екземпляр е безвъзвратно загубена.Отклонението което календара може да даде е един ден на всеки 122години.



Освен перпетюал календара, часовника разполага и с хронограф, което прави механизма изключително труден за профилактика, но много интересен.

Нека да обърнем малко внимание на циферблата.
На 12 часа е разположен идикатора който отчита 30 минутният хронограф.Но там е разположена и лунната фаза.На 9 часа е поставен циферблат в който са активните секунди на часовника, както и денят от седмицатаНа 3 часа е разположена дата в срахотен субдайл с две разделения и една стрелка.Най-привличащ вниманието е циферблата на 6 часа.Там е разположен месеца и 12 часовният индикатор за отчитане на хронографа.Вниманието се привлича от малката наполовина червена стрелка.Пълната година е разположена между 7 и 8 часа.

Корпусът е страхотен с подвижни лъгове,който се напасват според извивката на ръката.Коронката се завива към касата, въпреки 30м водоустойчивост на часовника.


Задният капак се затваря със щракване и е истинска красота.Естествено механизма не е видим през него, но надписа Da Vinci кара този факт да е незначителен.Механиката в тази машина на времето е cal.79261 (39 jewels)  автоматичен механизъм на базата на 7750 модифициран от Кърт Клаус и подписано от IWC. 44 часовият резерв на пружината и 28800vhp правят часовника да е изключителен експонат и мечта за много хора.

За все обща радост часовника е запазен и до днес със своята оригинална кожена каишка от крокодил и оригиналната си катарама.С кожена каишка часовника тежи 115гр.


А ето и малко снимки как часовника стой на ръка...




Просто съвършенство...


Ето и още малко снимки за финал.Дано тази красота ви е харесала.Определено не е нещо което се среща често.Рядко излизат за продажба а цената на употребяваните,доста надхвърля тази на която е бил продаван като нов...








Z. P.



Коментари

Популярни публикации от този блог

Hands On .... Franck Muller Casablanca "Watchland" Limited Edition 50pc.

Надали има човек, който се интересува от часовници и не е чувал иметo „ Franck Muller “ . Корпусите на касите са това , което различава бранда от много други фирми, а дори един поглед е нужен за да бъде разпознат часовник от колекцията на „ Franck Muller “ . А и как няма , като това е един от обичаните брандове сред спортисти, музиканти и известни личности. От години исках да видя часовник на „ Franck Muller “ и да разбера за себ е си наистина ли тези часовници са толкова удобни и толкова красиви на живо, както всички казват. А ето и какво ще ви покажа днес... Frank Muller Casablanca "Watchland" Limited Edition  Moделът е от култовата колекция „Casablanca“, която прави бранда известен. Формата на корпуса е от така наречените „Tonneau“, като вдъхновение за нея FM черпи от старите часовници Elgin. Конкретният часовник е от изключително лимитираната серия наречена "Watchland" и е произведен само в 50 броя. На гърба на това бижу се гравира първоначалната ф

Close up ..... Туристът....

Навярно някой си е помислил, че тук ще говоря за филма с участие на Анджелин Джули и Джони Деп, но уви не е така. Сега искам да ви покажа и да спомена една доста интересна част от руската часовникарска индустрия. Ще се насочим към точно последните години на производство на съветски часовници, и в частност тези, които са били произведени за износ и най-вече за туристите. Тези малки машинки на времетно не се отличават почти по нищо от най-обикновените и масови съветски часовници, но дявола винаги е в детайлите, а тук той е в малки (или големи) картинки по циферблатите. Малко на принципа на марките и картичките, тези неща имат известна колекционерска стойност, но уви цената им не е много по-различна от тези без картинки и надписи. Но са интересни. Особено, ако са в превъзходно състояние... А картинките са толкова различни, странни, политически, военни и като цяло интересни. Нека започна малко по-отдалече... Не е тайна, че в Съветският съюз са се правили часовници с рисувани циферблати, и

Russian Gold.....

Днес ще ви разкажа, за едно малко златно съкровище,което имах честа да докосна :) Благодаря на собсвеника за възможността, да видя нещо толкова уникално и рядко! А въпросният часовник е това.... ... Съветски дамски часовник Слава в каса от масивно 14 карата руско злато.Не съм от най-големите фенове на позлатените или златните часовници и затова рядко им обръщам внимание,но този е просто разкошен.Радва и факта,че не е нещо, което можеш да видиш всеки ден. Повечето такива отдавна са заминали за предпопяване а останалите части ,често се срещат в Steam Punk бижутата..... Касата е тъй нареченото руско злато заради по медният си цвят.Самият часовник е с механизъм на слава 1600 - 17 камъка. Задният капак също е от масивно злато и има страхотни печати който могат да бъдат видяни на снимката.....Естествено времето е оказало влиянието си,но според мен така е по специален.Не е часовник който е стоял в кутия в някой забравен скрин,шкаф или таван а е часовник който е бил носен....