сряда, 16 септември 2015 г.

Hands On ...... VCM/WUS ST8000 Tourbilion През 2012 година, може би най-големият и известен форум в света WUS (watchuseek.com), и в частност китайският подфорум решават да си направят поредния форумен часовник. Tози път идеята е за нещо по-интересно.Toзи път идеята е за турбийон.
Естествено не са много хората, които застават зад идеята. Като компликация това е един от най-сложните механизми за профилактика и поддръжка, а и цената на турбийоните никак не е ниска.Точно за това през 2012 година в китайсткият подфорум на WUS излизат два форумни часовника. Единият е дайвър, с две коронки, а вторият е въпросният турбийон.
Заради цената основно, записването за проекта върви бавно.Толкова бавно, че с месеци се забавя, дори само прототипа за циферблат.
В крайна сметка и след месеци забавяне и преобмисляне, доизкосуряване и допипване на детайлите, часовниците са готови.

Ето и как изглеждат те.


Просто красота...

 За материал на касата е избрана стомана, а синият гилоширан циферблат, придава изключителна елегантност на часовника.
Естествено дизайна и визията са дрес, за това и самият часовник пристига с две различни каишки от естествена кожа - в кафяво и черно, с две закопчалки - катарама и пеперуда).
Собственикът на това произведение на изкуството е отишъл малко по -далеч в персонализирането на часовника си, като го носи на ръчно направена специално за този часовник каишка от скат. Дори самото поставяне на шева на каишката е изключително трудно, но си заслужава, защото перфектно допълва циферблата.
Да се върнем отново на часовника....
Поради куп причини има само 80 тикива часовника евър мейд. И за това е изключителна радост да можеш да видиш на живо този часовник и да му се порадваш. Разбира се поради своята малка бройка този часовник не само държи цената си, но и я увеличава с всяка година...
Двете стрелки за часовете и минутите са полирани до съвършенство и съвпадат с всички маркери на циферблата, включително и логото на WUS ...
Нещото, което трябва да споменем е, че часовникът разполага с изнесен (летящ) турбийон. Това означава, че самият турбийон прави 360 градусово завъртане в рамките на една минута, а механизмът в самия часовник е ST 8000 на Seagull. Интересен факт е че Seagull правят изключително точни механизми, които могат да бъдат намерени в много други часовници, не само на китайския пазар, но само на своите си турбийони те слагат бял камък (диамант), вместо рубин на самия турбийон.Четох много статии и е много спорен фактът за белия камък, тъй като той е само декоративен, но според повечето колекционери и любители той е диамант, просто не е от най-скъпите, а и евентуално добавянето на по-качествен камък, ще вдигне цената значително.


Механизмът е просто красота...
ST8000 е механизъм с 19 камъка и 21.600bhp и резерв на пружината от 42 часа.


А сините болтчета изпъкват на украшеният меганизъм. Сигурно вече се досещате, а и виждате на кого принадлежи този часовник. Няма да крия своите благодарности към Г-н Мирослав Манолов за възможността да видя и снимам този красив часовник, а и малко хора като него виждат красотата в китайските часовници.


Всеки детайл по този часовник е толкова прецизен, толкова красиво направен, че няма как да не се захласнеш по него. А усещането, което часовникът оставя е за мнооого по-скъп часовник. Той не че е евтин, имайки предви турбийона, ако човек иска да си купи швейцарски такъв цената, която трябва да заплати е може би 10 кратно по-голяма.Коронката е класическа в стил дрес часовник, какъвто е самият стил на часовника, а сапфирните стъкла, придават модерна и изящна визия на часовника...Присъствието на ръката е просто страхотно. Нямаш чувството, че носиш бижу, а наистина часовник, в които е вложена много инжинерна мисъл, за да се превърне в една машина на времето.
Размерите от 41мм без коронката, 48мм от лъг до лъг и 22мм между лъговете го правят идеалния ежедневен дрес часовник.

Оставям ви с още малко снимки на този изключителен часовник....Специални благодарности на MIROMAN за възможността да видя и да се порадвам на този изключителен и рядък часовник.


П.С. Очаквайте скоро една страхотна статия със снимки на редки неща, които не могат да бъдат видяни по нашите географски ширини.Z. P.Всички права върху снимките са запазени....

Няма коментари:

Публикуване на коментар