неделя, 27 септември 2015 г.

Vintage Sunday...


Taзи неделя, в това хубаво и дъждовно време, е най-хубаво да си останем вкъщи и на топло....
...а ето и какво ще ни прави компания.


На пръв поглед изглежда като часковник от "пръчки с изненада" (вкусът от детсвото)....
....и може би не е далеч от истината, но красотата на този часовник е в циферблата.Тъй като това са снимки и не може да се види, но часовникът е с 17 камъков механизъм, маркиран ZLN от китайският производител Тонгджи. Часовникът е с ръчно навиване и инетерсното е пускането на пластина от анкерното колело към циферблата. Тази пластина е свързана с главата на единия динозавър и кара главата му да се движи.Мега забавно и готино за наблюдаване.
Доколкото съм запознат има такива часовници с Кралица Елизабет, която маха и чейрмен Мао, които също маха с ръка, За пръв път попадам на такъв часовник и естествено трябваше да го прибавя към колекцията си. Няма почти никаква колекционерска стойност, но е толкова красив.

Ето и още малко инфо за механизма.
Понеже такива механизми се произвеждат и до ден днешен, няма как да се разбере дали е винтич и ли не, но се знае, че заводът където се произвеждат е  Liaoning Watch Factory (сега по известна като Liaoning Peacock Watch Company, Ltd.) в Dandong City, Liaoning Province.

За китайски часовник държи доста добро време със само -8 сек. за 24 часа. А резерва е около 34 часа, но надали и повече може да се очаква от часовник направен за туристи.

А усещането на ръка е много приятно (36мм), а и както споменах погледа ти веднага пада върху главата на динозавъра.


Хубава и позитивна неделя на всички пожелавам...
Все пак е най-красивият сезон.Z. P.

Няма коментари:

Публикуване на коментар