вторник, 19 януари 2016 г.

Hands on..... Omega Speedmaster Professional 3573.50 "Sapphire Sandwich"


Да, Omega Speedmaster не е просто часовник, а Легенда. Първият часовник стъпил на луната, и разбира се часовник, които космонавтите все още изпозлват в космоса. Излезнал официално на пазара през 1957г., Omega никога не предполага, че ще са създали нещо, което ще се превърне в култ. Това е и едиственият часовник покрил всички изисквания на НАСА за мисиите в космоса.

Но да преминем към самия часовник, за който става въпрос днес.
Моделът е известен с името "Сапфиреният Сандвич", заради отрития заден капак, през който може да се наблюдава механизмът
. Стъклото отред е извит сапфир кристал, кото е едно към едно по форма на модела с хексалита. Споменавам го, защото Омега и до ден днешен предлагат Speedmaster със стъкло от Хексалит, като то максимално много се приближава до първичните и оригинални модели на Speemaster. За съжаление обаче, сапфира не разполага с малката емблема на Омега в стъклото, която е от запазените марки на бранда.


Просто разкош.
Дизайна на часовника е неповторим и си остава патент на Омега. Черният циферблат и белите стрелки правят невероятен контраст, и колкото и претрупан да изглежда циферблатът, всичко по него е толкова точно и невероятно направено, че ти се иска да не спираш да го гледаш. Часовникът разполага с 12 часов хронограф, като за целта има 30 минутен суб дайл на 3 часа, 12 часов циферблат на 6 часа, а активните секунди са разположени на 9 часа.
Също запазена марка на самия Speedmaster е секундарната стрелка на хронграфа. Дълга и тънка, под формата на стрела с много приятен ромбовиден детайл. Тук е моментът да спомена, че въпреки тънките си стрелки, подстветката на часовниците
е просто брутална.
По безела е разположена техиметрична скала за измерване на скорост, която е едно към едно с модела от 1957г.


Корпусът на часовника е изработен от благородна стомана, като размера от 42мм е идеален за днешните стандарти, а височината на самия часовник е 14,3мм.
Бутоните за хронографа са изключително красиви, с леко ретро усещане. Коронката е брандирана с логото на Omega, а лъговете на часовника са един от най-разпознаваемите детайли....Но истинската магия е когато обърнем часовника...
...Под сапфиреното стъкло може да бъде наблюдаван един страхотен механизъм
, с калибър 1863, с 18 камъка и резерв на пружината от 48часа. Навиването е просто брутално меко и приятно за слушане, а благодарение на страхотния механизъм стартирането на хронографа е меко като масло.

Ето и как изглежда механизм
ът.Омега както винаги са на изключително високо ниво, а всиките тези зъбни колела и красивият баланс ти привличат погледа и не те оставят за момент да се разсееш от омайващите им движения. Но да погледнем и самия капак...
На него е написано "The first and the only watch worn on the moon" ...
Просто без думи. Усещането да държиш този часовник е страхотно. Разбира се има и версия с масивен заден капак, и култовият медальон на Omega и отново надпис показваш гордо постижението на часовника и стъпването му на луната.

Естествено водоустойчивоста на този красавец е само 50м, но това е напълно и достатъчно.

Нека да го сложим на ръка...И да изглежда уникално. Да не говорим и колко е удобен, разбира се часовникът идва и на верига, но този конкретен екземпляр е с афтър маркет крокотилска кожа и с оригинална транспаретна закопчалка на Omega.
Натискането на бутоните не е никакъв проблем дори и когато е на ръка, а сапфира прави невероятна игра със светлината. Надявам се някой ден да ви покажа и Хексалита, като там играта на светлосенки ще е още по брутална.

Разбира се
, Омега се гордеят, че техен часовник отива в космоса, и освен тези по- масови версии, те предлагат и няколко лимитирани серии свърани с това. А да не говорим, че имат и модел, който също не е лимитирана серия, но всичките му малки циферблати са различни планети.... Красота.
От лимитираните серий, се надявам някой ден да имам въжможност да снимам "Snoopy" модела, но това е доста оптимистично.
Важното е, че има такива красиви часовни
ци, на високо ниво, и то на един от най-известните и добри брандове в света, а с толкова история и то на мнооого добра цена.
Надявам се часовник
ът да ви е харесал, а снимките да донесът поне малка част от страхотните емоций, които аз изпитах...


Z. P.

Няма коментари:

Публикуване на коментар