сряда, 17 август 2016 г.

Hands On.... LONGINES Constatinople Gold Pocket Watch

Добре,
ясно е, че не съм много по джобните часници по простата причина, че не можеш да ги носиш всеки ден и с всякакво облекло, а и не е аксесоар на ръката ти. Иначе ми харесва да можеш да извадиш от джобчето на елечето си и да погледнеш часа, има някаква магия в това, а и се чувстваш като британски лорд.

Но часовникът, който ще разгледаме днес е малко по-специален. Знаете вече, че магията на ретро часовници за мен е, когато показват характер, патина или носят целувката на времето.
По нашите географски ширини, често се срещат часовници предназначени за Турция или дошли от нашата съседна страна. Обикновено те са маркирани с полумесец на гърба или знамето на Турция. Най-често тези часовници са Serkisoff или Zenith. Но могат да бъдат срещнати и някои модели на Молния. Е, днешният часовник е малко по-различен.
Той е на един от любимите ми брандове – LONGINES.
На цифеблата обаче има и друг надпис...
"Nacib K. Djezvedjian & Son Constantinople" - това е бил официалният търговец на Longines (и дори Vacheron Constantinе) за Турция, като са поставяли името си под името на Longines.
Започанали са като бижутери и търговци през 80-те години на 19 век, като са продължили работа чак до 1960г, като през това време са били може би най-известните доставчици на скъпи часовници в Турция.

Дори все още е известен адресът на Ателието им в Истанбул - Капалъ Çarşi Mahfazacilar (Muhafazakar) Sok. No: 44-46 Еминьоню / Истанбул в Kiliccilar, до порта на Покритият пазар.

Дори има сведения, че Longines е създавала джобни часовници за Турският пазар с GMT фукнция, която е показвала времето в Туция и времето в някой друг град в Европа.Не е рядкост да срещнеш джобен часовник на бранда у нас, но е рядкост да срещнеш екземпляр от тази бижутерска къща в това състояние и най-вече в този материал. Да, казвам материал, защото както си личи по заглавието часовникът е изработен от злато. Самите детайли и видът му са уникални. Без повече бавене. Ето за какво става въпрос.Часовникът датира от 1917г (съдейки по серийния номер) и въпреки своите 99години, мисля, че времето му се е отразило добре. Колкото и да не съм фен на златото не мога да не се прехласна по този часовник. Всеки детайл по него е нереално красив. Коронката и държача на кюстеницата са страхотни. Харесва ми печата за пробата точно под коронката. Стрелките са невероятни красиви, и заради размера си, и синият цвят изпъкват страхотно по този циферблат. Той за своя сметка е поел битката с времето, но тук, мисля че тя е в негова полза. Разбира се, имаше как да е и в по-добро състояние, но като се има предвид, че това е часовник с отворено лице, това позкава, че наистина е бил носен и ценен.
За да допълнят контрастта, маркерите са в черно, а самите очертания за минутите са в синьо, както и стрелките. По безела на часовника може да забележите една прекрасна гравюра, която ни пренася във времето, когато бижутерството наистина е било изкуство. А това е такова и всичко в този часовник показва това. Двойният заден капак с медалите на Гранд-При Париж показва на какво високо ниво е била фирмата още тогава.
Символът на задния капак най-вероятно са инициалите на клиента, за когото е бил изработен този часовник. Коронката е невероятно красива и детайлна. Както всичко в този часовник.

Нека обърнем внимание и на механизма...
17 камъков меганизъм с ръчно навиване, прецизна настройка и "три моста". Красота!


Каква красота и висш
пилотаж на изработка. Сините болтове правят невероятен контраст. Предполагам сте забелязали и малкият арабски символ над надписа "17 jewels". Малък но приятен детайл. 

Няма какво повече да кажа за това бижу. Това е часовник, който те пренася в друго време и те кара само и единствено да се вглеждаш все повече в него...


Z. P.
Няма коментари:

Публикуване на коментар