Пропускане към основното съдържание

#Vintage Sunday ..... Vintage Chronograph Montagne 17 jewels


В тази Ретро неделя, ще ви покажа нещо, което не се среща много често като цяло. Позлатен хронограф от 50те-60те години, в неизползвано състояние. Часовника носи името Montagne, като часовници с такива корпуси и циферблати, могат да бъдат намерени и под други имена. Това ни подсказва, че този часовник е бил от тъй наречените "фермерски Брандове". Другото което е, че не може да бъде намерена много информация за самата фирма в онлайн простраството. Но най-важното е, че часовника е изключително красив, че е хронограф, и е във размери, които са много актуални сега.

Ето го и него....

Позлатен корпус със сребристо бял циферблат, който в зависимост от светлината си променя цветът. Позлатените стрелките и маркери, който правят прекрасен контраст към самият циферблат, а секундарната стрелка във синьо, просто добавя онази финна нотка, на перфекционизъм типична за хронографите през 50-те. По вътрешният безел е разположена телеметрична скала, а двата съб дайла придават страхотно чувство, за дизайн и използване на простраството по предазначение на циферблата. Активните секунди са разположени на 9 часа, а 30-се минутният брояч за хронографа е разположен на 3 часа.



Маркерите на часовете са икзлючително стилни импрегнирани златни точки, като само 12 часа и 6, са арабски цифри, в много приятен ретро шрифт. Над самата цифра 6 часа, гордо стои надписа "17 RUBIS" . За да се допълни играта на цветове, телеметричната скала, е в синьо също.



Коронката е оригиналната, и чудесно се връзва със самите бутони, които са тънки и издължени, като това е отново типично за краят на 50-те години, началото на 60-те.
Механизмът, който тик-така в това прекрасно часовниче е доказалият се вече Landeron Cal 148, с ръчно навинае, и както вече казахме с 17 камъка, 42 часа резерв на пружината, и 18000 А/h. Интересното при този механизъм е, и че стартирането на хронографа е както се очаква с горният бутон, но спирането и зануляването става със долният бутон. Самото натискане е много приятно, и мазно, а навиването на коронката е истинско удоволствие. Винаги ми е харесвало навиването на механичните хронографи. Доста е звучно и това радва ухото.

Както вече споменах часовника е от дебела позлатка, като задният капак е от стомана. Разбира се, фирмата е произвеждала доста модели и от масивно злато, но този уви не е от тях. Но това е има и добра страна. Часовниците от масивно злато, много често през живота си са били полирани, но тези от позлата, нямат тази възможност, а да се срещне буквално нов часовник, на над 60 години, в неизползвано състояние си е рядкост.






Присъствието на ръка е просто невероятно. Часовника е със страхотните 36мм, но поради липсата на безел, часовника изглежда доста по-масивен от колкото е. Тънките и издължени лъгове, допринасят за усещането на по-голям часовник. Удобството на ръка е просто неописуемо. Лъговете прилягат много удобно, а часовника стои балансирано и удобно.
Стъклото е акрил, като за мен, това е едно от най-приятните неща в един ретро часовник. Пречупването на светлината, играта на светлосенки, който предоставят тези стъкла е невероятна, а подръжката им е евтина и винаги вдъхва нов живот на един часовник.







Кафява кожена каишка от естествена кожа, винаги е перфектното решение за един ретро часовник. Позлата изпъква, а усещането за стар предмет се засилва.
Надявам се този прекрасен винтидж представител да ви е зарадвал. Рядко се срещат такива часовници, особено по-нашите географски ширини, а емоцията, която носи е страхотна. Определено оставя усмивка след себе си...


Z. P.


Коментари

Популярни публикации от този блог

Hands On .... Franck Muller Casablanca "Watchland" Limited Edition 50pc.

Надали има човек, който се интересува от часовници и не е чувал иметo „ Franck Muller “ . Корпусите на касите са това , което различава бранда от много други фирми, а дори един поглед е нужен за да бъде разпознат часовник от колекцията на „ Franck Muller “ . А и как няма , като това е един от обичаните брандове сред спортисти, музиканти и известни личности. От години исках да видя часовник на „ Franck Muller “ и да разбера за себ е си наистина ли тези часовници са толкова удобни и толкова красиви на живо, както всички казват. А ето и какво ще ви покажа днес... Frank Muller Casablanca "Watchland" Limited Edition  Moделът е от култовата колекция „Casablanca“, която прави бранда известен. Формата на корпуса е от така наречените „Tonneau“, като вдъхновение за нея FM черпи от старите часовници Elgin. Конкретният часовник е от изключително лимитираната серия наречена "Watchland" и е произведен само в 50 броя. На гърба на това бижу се гравира първоначалната ф

Close up ..... Туристът....

Навярно някой си е помислил, че тук ще говоря за филма с участие на Анджелин Джули и Джони Деп, но уви не е така. Сега искам да ви покажа и да спомена една доста интересна част от руската часовникарска индустрия. Ще се насочим към точно последните години на производство на съветски часовници, и в частност тези, които са били произведени за износ и най-вече за туристите. Тези малки машинки на времетно не се отличават почти по нищо от най-обикновените и масови съветски часовници, но дявола винаги е в детайлите, а тук той е в малки (или големи) картинки по циферблатите. Малко на принципа на марките и картичките, тези неща имат известна колекционерска стойност, но уви цената им не е много по-различна от тези без картинки и надписи. Но са интересни. Особено, ако са в превъзходно състояние... А картинките са толкова различни, странни, политически, военни и като цяло интересни. Нека започна малко по-отдалече... Не е тайна, че в Съветският съюз са се правили часовници с рисувани циферблати, и

Russian Gold.....

Днес ще ви разкажа, за едно малко златно съкровище,което имах честа да докосна :) Благодаря на собсвеника за възможността, да видя нещо толкова уникално и рядко! А въпросният часовник е това.... ... Съветски дамски часовник Слава в каса от масивно 14 карата руско злато.Не съм от най-големите фенове на позлатените или златните часовници и затова рядко им обръщам внимание,но този е просто разкошен.Радва и факта,че не е нещо, което можеш да видиш всеки ден. Повечето такива отдавна са заминали за предпопяване а останалите части ,често се срещат в Steam Punk бижутата..... Касата е тъй нареченото руско злато заради по медният си цвят.Самият часовник е с механизъм на слава 1600 - 17 камъка. Задният капак също е от масивно злато и има страхотни печати който могат да бъдат видяни на снимката.....Естествено времето е оказало влиянието си,но според мен така е по специален.Не е часовник който е стоял в кутия в някой забравен скрин,шкаф или таван а е часовник който е бил носен....