Пропускане към основното съдържание

Hands On.... The Patek Philippe Gondolo 5111G in White Gold



Добре,
тук вече сме във висшата лига. Патек винаги е било име, което е всявало респект в часовникарските среди. Фирмата до ден днешен пази данни за над 99.9% от произведените за тях часовници от самото създаване, а ретро часовниците на бранда продължават да подобряват рекордите на големите аукционни къщи всяка година. Дори в края на миналата гoдина, един Ref.1518 от стомана достигна главозамайващите 11 милиона долара, правейки го най-скъпия ръчен часовник продаван някога на търг.
Часовникът, за който ще имам удоволствието да ви споделя днес е не по-малко специален, защото носи духа на Швейцария в пълния смисъл на израза. Традициите, новаторството, класата, изпълнението и емоцията, които един Патек носи са невероятни
.
Но без повече бавене, нека ви покажа как изглежда този прекрасен Ref.5111G
.





Просто невероятен !
Патек представят колекцията "Gondolo" през 1993г, като моделите носят духа на арт деко стила, типичен за 20-те, 30-те и 40-те години. Името идва от известния бразилски представител за Patek Philippe - "Gondolo and Lauboriau", за които Patek специално произвежда "Cronometre Gondolo" oт 1902 до 1930г. Типично е за бранда да се насочва към изчистените форми носещи класическа дрес визия и придаваща неподражаема класа. Арт деко формите просто допълват и завършват тази визия. Нещото, което кара самия часовник да изпъква е циферблата. Колекцията Gondolo предлага различни вариации на циферблати, корпуси, цветове и най-вече, играта на ъгли с уникални форми, като така играта на светлината винаги е различна. Малките детайли в циферблата също се различават в отделните модели. Конкретният часовник е с корпус в стил "Танк", като лично за мен правоъгълните часовниц  са сред най-красивите дрес форми. Едно е обаче нещото, което е типично за "Gondolo" колекцията: механизмите са с ръчно навиване, позволяващ
и максимална изчистеност на циферблата.





Циферблатът е перлено бял, като в зависимост от светлината на моменти изглежда като наситено кремав. Стъклото от сапфир кристал допринася за това, а прекрасната овална форма в центъра на циферблата допринася за насладата на окото. Реално, в самия циферблат има две сферични окръжнасти, като тази на секундите някак изпъква, но без да се натрапва. Маркерите са изработени от 18к бяло злато и като остриета пазят името на производителя.
Харесва ми това, че само маркерът на 12 часа е с цифра на арабски
, а всички други са максимално изчистени и полирани до съвършенство за да допринесат за елегантността на часовника. Стрелките са отново в ретро стил, като това, че секундарната стрелка е в син нюас още повече засилва усещането за 20-те и 30-те години. Страхотна препратка към арт деко стила, но в модерен вариант.

Корп
усът е много интересен. Модел в стил "Tank" e, но е някак си разчупен с усещане за масивност. Реално часовникът е много фин и приятен, но заради разчупените, и надигнати форми на корпуса, изглежда като произведение на изкуството, съчетано със старите традиции.
А спомен
ах ли, че самият корпус също е от 18 карата бяло злато? Защо не? Нали  така и така е един свръх класически, и луксозен часовник, нека наистина да е така с причина. А и бялото злато има една странна мистика около себе си и наистина оставя усещането за качество и лукс, но без да се натрапва. А полирането на формите и ъглите е невероятно.
Коронката също е изработена от бяло злато
и носи класическата емблема на марката - Женевски кръст. Тък като часовникът е с ръчно навиване, използването е невероятно удоволствие. Може би най-мазното и звучно навиване, което съм изпитвал на часовник, а движението на стрелките след това те кара да се усмихнеш.
Полирането на корпуса е на две нива. Отпред е полиран като огледало, а острани в неизпъкналите части и задния капак, са на "ленти" отново в ретро стил.






Колкото и да ми се искаше няма как да снимам механизма на този красавец, но определено искам да кажа няколко неща за него. Патек поставят в Ref.511G - калибър 215PS. Калибър идеален за дрес часовник, с ръчно навиване и разбира се - поставян в едни от най-класическите, и красиви модели на бранда. Дори някои от легендарните Calatrava са с този механизъм


Невериятна красота, типична само за Швейцария. Женевски вълни и внимание към всеки детайл. Богата украса и разбира се много информация съпъстват този механизъм. 18 камъка и резерв на пружината от 44ч, са само част от тях. Механизмът е настроен на 5 позиции. Не всяка фирма може да си позволи такова удоволствие. Балансът е с името "Gyromax'', a самата спирала -"Spiromax, като чистотата на трептене е 28,800 bhp, a за добиете по-точна представа колко фин е този механизъм, ето и конкретните му размери - 21,9мм на 2,55мм.
Да, точно така, самият механизъм е висок - 2,55мм. Красота!

На ръка часовникът се носи изключително удобно. Обожавам правоъгълните часовници заради комфорта, който предоставят, заради издължената си форма и точно този часовник няма как да не е удобен. Дори самият Франк Мюлер черпи вдъхновение от колекцита Gondolo за дизайна на неговият култо и винаги разпознаваем корпус във форма - tonneaux curvex, който представя през 1995г.
Заради височината си, часовникът минава под всеки ръкав, а поставянето му на луксозна кожена каишка е задължително. И още нещо, което е типично за фирмата - закопчалката.
Патент на Патек, за техните дрес часовници, като тук отново е изработена от 18 карата бяло злато, а цялата информация, може да бъде намерена от вътрешната страна на катарамата.
Лично аз предпочитам катарама пред транспарентна закопчалка, най-малко заради ретро усещането, което носи. Тук тя е в страхотна форма и отново полирана до съвършенство.
Размерът от 33мм с коронката не звучи като много, но за този корпус е перфектен. Лъг до лъг часовникът е 47мм, като заради лъговете ляга прекрасно на китката и стои страшно балансиран. Ето и снимки.









Просто страхотен часовник, който носи дух на едно изминало време, на една вечна класика, на една изтънченост, която може да я има само в миналото. Определено те кара да се усмихнеш, а емоциите, усмивката и чувствата, които оставя след себе си, просто не могат да се опишат.





Z. P.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Hands On .... Franck Muller Casablanca "Watchland" Limited Edition 50pc.

Надали има човек, който се интересува от часовници и не е чувал иметo „ Franck Muller “ . Корпусите на касите са това , което различава бранда от много други фирми, а дори един поглед е нужен за да бъде разпознат часовник от колекцията на „ Franck Muller “ . А и как няма , като това е един от обичаните брандове сред спортисти, музиканти и известни личности. От години исках да видя часовник на „ Franck Muller “ и да разбера за себ е си наистина ли тези часовници са толкова удобни и толкова красиви на живо, както всички казват. А ето и какво ще ви покажа днес... Frank Muller Casablanca "Watchland" Limited Edition  Moделът е от култовата колекция „Casablanca“, която прави бранда известен. Формата на корпуса е от така наречените „Tonneau“, като вдъхновение за нея FM черпи от старите часовници Elgin. Конкретният часовник е от изключително лимитираната серия наречена "Watchland" и е произведен само в 50 броя. На гърба на това бижу се гравира първоначалната ф

Close up ..... Туристът....

Навярно някой си е помислил, че тук ще говоря за филма с участие на Анджелин Джули и Джони Деп, но уви не е така. Сега искам да ви покажа и да спомена една доста интересна част от руската часовникарска индустрия. Ще се насочим към точно последните години на производство на съветски часовници, и в частност тези, които са били произведени за износ и най-вече за туристите. Тези малки машинки на времетно не се отличават почти по нищо от най-обикновените и масови съветски часовници, но дявола винаги е в детайлите, а тук той е в малки (или големи) картинки по циферблатите. Малко на принципа на марките и картичките, тези неща имат известна колекционерска стойност, но уви цената им не е много по-различна от тези без картинки и надписи. Но са интересни. Особено, ако са в превъзходно състояние... А картинките са толкова различни, странни, политически, военни и като цяло интересни. Нека започна малко по-отдалече... Не е тайна, че в Съветският съюз са се правили часовници с рисувани циферблати, и

Russian Gold.....

Днес ще ви разкажа, за едно малко златно съкровище,което имах честа да докосна :) Благодаря на собсвеника за възможността, да видя нещо толкова уникално и рядко! А въпросният часовник е това.... ... Съветски дамски часовник Слава в каса от масивно 14 карата руско злато.Не съм от най-големите фенове на позлатените или златните часовници и затова рядко им обръщам внимание,но този е просто разкошен.Радва и факта,че не е нещо, което можеш да видиш всеки ден. Повечето такива отдавна са заминали за предпопяване а останалите части ,често се срещат в Steam Punk бижутата..... Касата е тъй нареченото руско злато заради по медният си цвят.Самият часовник е с механизъм на слава 1600 - 17 камъка. Задният капак също е от масивно злато и има страхотни печати който могат да бъдат видяни на снимката.....Естествено времето е оказало влиянието си,но според мен така е по специален.Не е часовник който е стоял в кутия в някой забравен скрин,шкаф или таван а е часовник който е бил носен....