Пропускане към основното съдържание

Vintage Sunday....



Отново е неделя и отново е време за ретро часовник.
Днес ще ви представя един от любимите ми съветски часовници –
МАЯК.
Харесвам
, когато срещна такъв часовник, особено в добро състояние, след като знам, че тези часовници са били направени за носене и наистина са носени много.

Този часовник е от 50-те години, като се е произвеждал в ПЧЗ (Петродворец)
, като по-късно там започва произвоството на Ракета. Дори и в края на 50-те, началото на 60-те, вече е имало часовници Ракета в корпуси на „МАЯК”. Този тук с красивият безел, наподобяващ редица от "кости", като този детайл не може да се види в никой друг съветски часовник.
Релефът, който и самият циферблат има, е просто разкошен. Не на всеки му допада комбинацията от бял корпус с позлатени стрелки, но има много такива съветски часовници, които не са "кюфтета", а наистина са излезнали така от завода и той часовник е точно такъв..




На пръв поглед корпусът е доста малък и наистина е така, но за онова време 33-34мм, е било нормално. Лъговете са страшно красиви и са запазена марка на ПЧЗ, като тук те са 16мм. Единственото нещо, което е сменяно по този часовник е стъклото. Но иначе нямаше да можем да видим тази красота в стрелките и детайла в маркерите.






Формата, наподобяваща цвете е страшно красива и просто засилва ретро усещането. Надписите са усетили целувката на времето, но това според мен е бонус, а малкото секундарниче на 6 часа просто не спира да радва.







Формата на корпуса е така измислена, че да легне удобно по китката. Оригиналната коронка е видяла много, но все още е изключително удобна за употреба. Задният капак е с пръстен на винт, който винаги е износен, поне според моя опит. Механизмът, който бие в това часовниче е класическият 2603 с 16 камъка, 18 000А/h и резерв на пружината от 41 часа. Лично за мен, това е един най-красивите съветски часовници



На ръката часовничето се усеща страхотно. Определено не е размер за всеки и е далеч от днешните стандарти, но за колекционер на ретро часовници е меко казано задължителен. Тъй като състоянието е страхотно, поне според мен, реших, че най-добре ще се допълва с тази ретро-тропическа каишка от гума (вероятно от началото на 70-те), която е в почти ново състояние и идва с оригиналния си бронзов бъкъл. Така самата каишка се допълва с черния циферблат, а бъкълът - със стрелките и индексите. Красота !












Z. P.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Hands On .... Franck Muller Casablanca "Watchland" Limited Edition 50pc.

Надали има човек, който се интересува от часовници и не е чувал иметo „ Franck Muller “ . Корпусите на касите са това , което различава бранда от много други фирми, а дори един поглед е нужен за да бъде разпознат часовник от колекцията на „ Franck Muller “ . А и как няма , като това е един от обичаните брандове сред спортисти, музиканти и известни личности. От години исках да видя часовник на „ Franck Muller “ и да разбера за себ е си наистина ли тези часовници са толкова удобни и толкова красиви на живо, както всички казват. А ето и какво ще ви покажа днес... Frank Muller Casablanca "Watchland" Limited Edition  Moделът е от култовата колекция „Casablanca“, която прави бранда известен. Формата на корпуса е от така наречените „Tonneau“, като вдъхновение за нея FM черпи от старите часовници Elgin. Конкретният часовник е от изключително лимитираната серия наречена "Watchland" и е произведен само в 50 броя. На гърба на това бижу се гравира първоначалната ф

Close up ..... Туристът....

Навярно някой си е помислил, че тук ще говоря за филма с участие на Анджелин Джули и Джони Деп, но уви не е така. Сега искам да ви покажа и да спомена една доста интересна част от руската часовникарска индустрия. Ще се насочим към точно последните години на производство на съветски часовници, и в частност тези, които са били произведени за износ и най-вече за туристите. Тези малки машинки на времетно не се отличават почти по нищо от най-обикновените и масови съветски часовници, но дявола винаги е в детайлите, а тук той е в малки (или големи) картинки по циферблатите. Малко на принципа на марките и картичките, тези неща имат известна колекционерска стойност, но уви цената им не е много по-различна от тези без картинки и надписи. Но са интересни. Особено, ако са в превъзходно състояние... А картинките са толкова различни, странни, политически, военни и като цяло интересни. Нека започна малко по-отдалече... Не е тайна, че в Съветският съюз са се правили часовници с рисувани циферблати, и

Russian Gold.....

Днес ще ви разкажа, за едно малко златно съкровище,което имах честа да докосна :) Благодаря на собсвеника за възможността, да видя нещо толкова уникално и рядко! А въпросният часовник е това.... ... Съветски дамски часовник Слава в каса от масивно 14 карата руско злато.Не съм от най-големите фенове на позлатените или златните часовници и затова рядко им обръщам внимание,но този е просто разкошен.Радва и факта,че не е нещо, което можеш да видиш всеки ден. Повечето такива отдавна са заминали за предпопяване а останалите части ,често се срещат в Steam Punk бижутата..... Касата е тъй нареченото руско злато заради по медният си цвят.Самият часовник е с механизъм на слава 1600 - 17 камъка. Задният капак също е от масивно злато и има страхотни печати който могат да бъдат видяни на снимката.....Естествено времето е оказало влиянието си,но според мен така е по специален.Не е часовник който е стоял в кутия в някой забравен скрин,шкаф или таван а е часовник който е бил носен....