неделя, 13 август 2017 г.

Vintage Sunday....

Отново е неделя и отново е време за ретро часовник.
Днес ще ви представя един от любимите ми съветски часовници –
МАЯК.
Харесвам
, когато срещна такъв часовник, особено в добро състояние, след като знам, че тези часовници са били направени за носене и наистина са носени много.

Този часовник е от 50-те години, като се е произвеждал в ПЧЗ (Петродворец)
, като по-късно там започва произвоството на Ракета. Дори и в края на 50-те, началото на 60-те, вече е имало часовници Ракета в корпуси на „МАЯК”. Този тук с красивият безел, наподобяващ редица от "кости", като този детайл не може да се види в никой друг съветски часовник.
Релефът, който и самият циферблат има, е просто разкошен. Не на всеки му допада комбинацията от бял корпус с позлатени стрелки, но има много такива съветски часовници, които не са "кюфтета", а наистина са излезнали така от завода и той часовник е точно такъв..
На пръв поглед корпусът е доста малък и наистина е така, но за онова време 33-34мм, е било нормално. Лъговете са страшно красиви и са запазена марка на ПЧЗ, като тук те са 16мм. Единственото нещо, което е сменяно по този часовник е стъклото. Но иначе нямаше да можем да видим тази красота в стрелките и детайла в маркерите.


Формата, наподобяваща цвете е страшно красива и просто засилва ретро усещането. Надписите са усетили целувката на времето, но това според мен е бонус, а малкото секундарниче на 6 часа просто не спира да радва.Формата на корпуса е така измислена, че да легне удобно по китката. Оригиналната коронка е видяла много, но все още е изключително удобна за употреба. Задният капак е с пръстен на винт, който винаги е износен, поне според моя опит. Механизмът, който бие в това часовниче е класическият 2603 с 16 камъка, 18 000А/h и резерв на пружината от 41 часа. Лично за мен, това е един най-красивите съветски часовнициНа ръката часовничето се усеща страхотно. Определено не е размер за всеки и е далеч от днешните стандарти, но за колекционер на ретро часовници е меко казано задължителен. Тъй като състоянието е страхотно, поне според мен, реших, че най-добре ще се допълва с тази ретро-тропическа каишка от гума (вероятно от началото на 70-те), която е в почти ново състояние и идва с оригиналния си бронзов бъкъл. Така самата каишка се допълва с черния циферблат, а бъкълът - със стрелките и индексите. Красота !
Z. P.

Няма коментари:

Публикуване на коментар