понеделник, 11 септември 2017 г.

Hands On ..... Breguet Marine Big Date Silver Dial 18k Yellow Gold 5817

Още един от часовниците, които никога не съм вярвал, че ще срещна на живо. Бранд, който носи не просто традициите на швейцарското часовникарство, а бранд, който ги е писал.
Надали има човек, който наистина да не е чувал името
Бреге, а и това не е първият часовник на бранда, който ви показвам, но не е и по-малко важен. Няма да изпадам в подробности за самата манифактура, така или иначе е достатъчно известно име, а и надали ще ви кажа нещо, което вече да не знаете.

Конкретният часовник за мен винаги е бил в категорията "The Dream Watch'' и всичко това става ясно още от момента
, в който го погледнете.

Ето го и него....


Breguet Marine Big Date Silver Dial 18k Yellow Gold


Toзи модел е представен в Базел през 2004г., но от тогава продължава да бъде от спортно-елегантните часовници на бранда. Това се случва точно в момента. в който Swatch Group купува Бреге от Жан Клод Бивър и самият Николас Хаек слиза от председателския стол на Swatch Group, и концентрира усилията си към възстановяване на романтичният, елегантен, и класически стил на часовниците Бреге.

Идеята зад този часовник е новост за бранд
а. Преди това те не са имали типичен представител на спортно-елегатните часовници, а и колкото и красиво да изглежда на кожена каишка, този часовник се предлага, и на каучукова каишка. Естествено ренесансовата визия е запазена, дори и в този на пръв поглед спортен часовник. Размерът е 39мм, като според мен е просто перфектен, особено за ежедневен часовник. Издължените лъгове спомагат корпусът да легне мега удобно на китката, а и същевременно визуално часовник
ът изглежда по-масивен. Липсата на безел също е прекрасно естетическо решение, а в комбинация със светлия циферблат часовникът наистина изглежда масивен. Но нека погледнем всичките детайли и от по-близо...Коронката е също още един от невероятните детайли на този часовник. Естествено тя е на винт, за подобна водоустойчивост (10атм - 100м), а гилошираните циферблати са нещо, с което Бреге са известни. Целият циферблат е изработен от солидно парче злато, като гилоширането е правено на ръка, за да се придобият тези прекрасни текстури. Тук те наподобяват вълни, а бруталният контраст, който правят с тези прекрасни стрелки, носещи духа на старите джобни часовници, е просто невероятен. Погледнете секундарната стрелка! Самият циферблат е като на 3 нива и всяко оставя нова нотка на дълбочина, като всичко е полирано до съвършенство, а вниманието към детайла е убийствен.


Стъклата разбира са сапфир кристал, а заради убийствения антирефлес наблюдаването на този часовник е удоволствие. Симетрията на циферблата е нарушена само от огромната дата на 6 часа, като компликацията Big Date (Grand Date), лично на мен ми е много любима. Не се набива много на очи, но същевременно разчитането е бързо и лесно, а шрифтът е разбира се в стил Бреге.

Все пак часовникът е в стил
спортно-елегантен“, но по стрелките и по маркерите разположени в последния ринг на циферблата има светломаса (луминова), като може да не е най-силната подстветка, но определено е много трайна.Още един прекрасен детайл е така нареченият койн ръб (Coin - монета) на корпуса, който оставя усещането за един наистина луксозен предмет. Безелът,  както виждате е на две нива, закопчалката е тип пеперуда, отново от масивно 18к злато. Ето и нещо, което не се среща при никои други часовници. Държачът за верижката на тези часовници е изработен отното от 18к жълто злато, като двата предпазителя могат да се разделят или да се ползват като един. Прекрасен детайл, който наистина не съм срещал при никой друг часовник..

Механизмът който бие в този часовник е калибър 517GG на Breguet  с неверояния резерв на пружината от 65ч, 35 камъка и настройка на механизма в 6 позиции. Изключително красив механизъм, който е показан през прозрачния заден капак, а самият ротор е изработен от 24к жълто злато. Нивото на финиш на механизма е на изключително високо ниво. Ниво, каквото се очаква само от най-добрите манифактури в света. Всеки детайл е получил нужното внимание, за да се получи един изключителен часовник, с още толкова изключителен механизъм.Но нека преминем и към най- важното. Какво е усещането на ръка?
И отговорът може да е само един –
невероятно! Това е един от най-добре балансираните часовници, който съм носил. Кожената каишка от крокодилска кожа определено помага за това, но всичко в този часовник е направено с мисъл и с идеята на удобсто. Както споменах по-горе, заради красивите лъгове ляга на китката много удобно, а разчитането става само с един поглед. Лошото само е, че когато погледнеш за часа забравяш за какво си погледнал часовника на ръката си и се залисваш по красивата дата или по неспиращата секундарна стрелка, но все пак нека оставя снимките да ви покажат за какво говоря.Страхотен е нали? Играта на светлосенки, която циферблатът и стрелките правят е разкошна!Определено е часовник, който можеш да носиш всеки ден, с почти всякакви дрехи, а и е часовник, който няма да остане незабелязан.
А ренесансовият
романтичен вид, който този часовник носи със себе си трудно се забравя.

Надявам се снимките да са ви харесали. Специални благодарности на "Оскар", затова че предостави този прекрасен часовник за това ревю.

Оставям ви с още малко снимки
и очаквайте още по-интересни, и красиви ревюта на още по-красиви часовници, сега след като лятото свърши, и идва най-красивият сезон – Есента
.


Z. P.

Няма коментари:

Публикуване на коментар