Пропускане към основното съдържание

Vintage Sunday..... WWII





Напоследък светът е разтресен от неочаквани терористични атаки и предпоставки за войни.За мен това е повече от страшно и мисълта за нещо подобно ме кара да се замисля. Как би приключило всичко? Защо трябва да започва? Защо не може да има МИР?
Тъй като няма да получа отговори на тези въпроси ще ви върна малко назад и по-точно по време на Втората Световна Война.

През 2015 година се навършват точно 70 години от тази ужасяваща война. Няма да влизам в големи подробности за нея, защото има много изписано по тази тема, а и надали ще кажа нещо ново и различно. Известен е фактът, че немците и в часност тези с по-високи постове са имали слабост към красивите и уникалните артефакти. За това и до ден днешен военните артефакти и нещата свързани с ВСВ и идващи от този период са изключително ценни и търсени от колекционери и търговци. Да намериш нещо, което наистина е участвало във войната е находка, а имайки предвид факта, че много от нещата са били унищожени и, че ние сме били губеща страна, да намериш нещо такова в България е рядкост. Но за наша радост се намират.
Днес ще ви представя два изключителни часовника, които се датират от 40те години на миналия век и по всичко личи, че са понесли не един или два удара от времето...

...а каква е истинската им история, вероятно няма да разберем.

Тъй като Немците са тези, които започват войната, Германия е едно от първите неща, които си представяш като чуеш ВСВ. Интересно да намериш немски часовник от това време. Истината е, че Немците отдавна правят часовници и доста залагат на милитъри визията и дизайна, но да усетиш в ръцете си едно истинско парче история е безценно.
Руснаците са Победителите от войната, но те започват да произвеждат часовници доста по-късно от Швейцарци и Германци. Дори легендата гласи, че Сталин се ядосал на своите генерали, защото на ръцете си имали немски и швейцарски часовници, а не руски. Тогава по негова идея бива произведен първият часовник "Победа" и по-известен сега като "Победа червено 12" и не е като да се среща много често. Произвеждани са близо 10 години, а най-ранният известен се намира в Русия и е представен в руския подфорум на WUS, като клеймото на него е 3-46(1946г). По принцип дизайна е копиран от фашисткия Stowa, който в момента има преиздадена версия с по-големи размери и наистина страхотна визия, но да се върнем към съветския часовник. Руснаците имали срок от една година да измислят дизайна на часовника и той да бъде удобрен от Сталин (9 май 1946г до 9 май 1947г).
Имам два такива часовника, като единият е от 1952г а другия е от 55г, не смятам да ги показвам в тази тема, защото те не са точно военни часовници, а и са произведени след ВСВ.

Така, нека започнем представянето на двете машини на времето, които ще ви представя днес. Исках да са два, защото швейцарците са известни със своите часовници, но да ги съпоставиш и до един немски от същия период е просто уникално. За това сега не само ще ви представя тези часовници, но ще ги и съпоставя. А ето ги и тях...


Solar military WWII
Etanche military WWII


И двата часовника, както казах са поели своите удари от времето, но един такъв предмет свързван с война, според мен трябва да е „усетил“ от войната, за да е ценен. Тилично за това време е мъжките часовници да са били около 30мм в диаметър с коронката. Представените тук часовници са по 29мм без коронките, като немският часовник е с 1мм по-голям с коронката. Визуално Solar-a изглежда по- малък заради тънките и малки лъгове, но реално заради циферблата си изглежда по-масивен. Типично е за милитъри часовните да имат светломаса в стрелките и цифрите, която с течение на времето или пада или придава страхотна патина, която винаги е много интересна. За разлика от швейцарския си съперник, немското часовниче тук не е с такива стрелки, а вместо това то разполага с много изчистени лазурни, сини стрелки, които да изпъкват на циферблата. Идеята на военните часовници е била да ги разчетеш лесно и да ти помагат по време на работа, а не да ти пречат. Сигурно и за това размерите са такива, за да може да не ти пречат на ръката. Ръчните часовници се появяват чак в началото на миналия век и по точно по време ПСВ. Войниците се досетили, че е по-лесно да си сложиш часовника около китката, отколкото да губиш време, за да го искараш от джоба си. Така те започват да ги връзват с каиши и да ги приспособяват като ръчни. По-късно фирмите се досещат и започват да работят върху това. По днешните стандарти много от тези часовници минават за женски, а дори и за някои дами са малки. Но модата винаги се върти и много от големите фирми връщат на пазара като преиздания свои класически модели от миналият век.
Малко се поотнесох, а?
Връщам се на тези двамата отгоре....
Швейцарският часовник е в хромиран корпус и може би това е причината той да излгежда така в момента. Ако беше в стоманен, щеше да се е запазил по-добре, но уви. Не се и надявам да попадна на военен позлатен или златен часовник, защото те са наистина рядкост, имайки предвид факта колко са часовника са били претопени заради материала в тях.
Еtanche-то обаче е друга бира. Той е доста по-рядък от Solar-a и едно от нещата, които го правят рядък е фактът от какво е изработен корпусът му.
Алуминий....
Или по-точно алуминиева сплав.
Той дори и сега не се среща толкова често в часовниците. Swatch го възвръщат на мода, но защото е мек и лек лесно се наранява, продължава да е екзотичен материал. Един от най-желаните часовници в момента в света е от независимият бранд F.P. Jurne и носи името Octa Sport. Но алуминият не е материалът, които обикновено срещаш да бъде използван в корпусите на часовниците. Освен лекотата си той е и много мек, което означава, че лесно може да бъде наранен или счупен, за това часовниците на Etanche са доста редки. Безела им обаче е изработен от месинг и там най-много личат следите на времето.




Стъклата и на двата часовника са от плексиглас и за мен е изключително важно те да да бъдат запазени в оригиналния си вид, което в случая е страхотно, защото те нямат пукнатини и сериозни наранявания. Задните капаци и на двата часовника са от неръждаема стомана, като на Швейцарският е на винт, а на немския е с щтракване.

Сега нека да се насочим към това, което се намира под капаците на тези часовници...
Ще ги разгледаме един по един, като започваме със Etanche-to.




Часовникът реално е произведен от Wehrmacht и за разлика от много немски часовници разполага с 15 камъков механизъм, окрасен доста нестандартно. Звукът от тиктакъне е почти неуловим, но за сметка на това много приятен.

Нека да погледнем сега маркираната Swiss Made машинка на Solar-a.



17 камъков механизъм на Gallet & Co. с 44 часа резерв на пружината и 18000 а/h.
Самите часовници Solar са производство на Gallet & Co, което сама по себе си е една от най-старите фирми в Женева. Основана е още през 1455г., като фирма за луксозни швейцарски часовници. Нейният основател е Humbertus Gallet .
В началото фирмата е основана като Geneva Switzerland и чак през 1806-1849г става известна под името Gallet & Cie. Въпреки че брандът пази данни за съществуването си още през 15 век, официално е регистрирана през 19 век. Като това я прави 5-тата най-стара фирма за часовници в Швейцария.
В днешно време Gallet & Co са най-известни със свойте военни хронографи от 40те и 50те години. И да притежаваш един от техните военни часовници, лично според мен е безценно.

Продължавайки нататък е време да ги съпоставим един друг и как стоя на ръка...






Въпреки малките си размери спрямо днешните стандарти, Solar-a e много удобен и лесно бива разчетен часа. Въпреки мръсния циферблат, стрелките контрастират много добре, а заради 10мм височина, часовникът лесно минава под ръкава на всяка дреха.



Еtanche-то не е по различно от швейцарският си съперник. Много удобно застава на китката и най-вече е много по-леко от който и да е друг часовник. Заради формата си изглежда по-масивно, но реално е малко часовниче, високо 10мм, което може да остане назабелязано, особено когато ти се пъхне под ръкава, а виждането на часа не е никакъв проблем заради страхотните стрелки.

Вероятно трябва да ги нося така, за да изглеждат малко повече като мъжки часовници.





Разкошни военни часовници в пълната им красота и най-вече изправно работещи.

Надявам се са ви харесали и ви оставям в компанията на още малко снимките на тези красоти.










Хубава седмица на всички

Z. P.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Hands On .... Franck Muller Casablanca "Watchland" Limited Edition 50pc.

Надали има човек, който се интересува от часовници и не е чувал иметo „ Franck Muller “ . Корпусите на касите са това , което различава бранда от много други фирми, а дори един поглед е нужен за да бъде разпознат часовник от колекцията на „ Franck Muller “ . А и как няма , като това е един от обичаните брандове сред спортисти, музиканти и известни личности. От години исках да видя часовник на „ Franck Muller “ и да разбера за себ е си наистина ли тези часовници са толкова удобни и толкова красиви на живо, както всички казват. А ето и какво ще ви покажа днес... Frank Muller Casablanca "Watchland" Limited Edition  Moделът е от култовата колекция „Casablanca“, която прави бранда известен. Формата на корпуса е от така наречените „Tonneau“, като вдъхновение за нея FM черпи от старите часовници Elgin. Конкретният часовник е от изключително лимитираната серия наречена "Watchland" и е произведен само в 50 броя. На гърба на това бижу се гравира първоначалната ф

Close up ..... Туристът....

Навярно някой си е помислил, че тук ще говоря за филма с участие на Анджелин Джули и Джони Деп, но уви не е така. Сега искам да ви покажа и да спомена една доста интересна част от руската часовникарска индустрия. Ще се насочим към точно последните години на производство на съветски часовници, и в частност тези, които са били произведени за износ и най-вече за туристите. Тези малки машинки на времетно не се отличават почти по нищо от най-обикновените и масови съветски часовници, но дявола винаги е в детайлите, а тук той е в малки (или големи) картинки по циферблатите. Малко на принципа на марките и картичките, тези неща имат известна колекционерска стойност, но уви цената им не е много по-различна от тези без картинки и надписи. Но са интересни. Особено, ако са в превъзходно състояние... А картинките са толкова различни, странни, политически, военни и като цяло интересни. Нека започна малко по-отдалече... Не е тайна, че в Съветският съюз са се правили часовници с рисувани циферблати, и

Russian Gold.....

Днес ще ви разкажа, за едно малко златно съкровище,което имах честа да докосна :) Благодаря на собсвеника за възможността, да видя нещо толкова уникално и рядко! А въпросният часовник е това.... ... Съветски дамски часовник Слава в каса от масивно 14 карата руско злато.Не съм от най-големите фенове на позлатените или златните часовници и затова рядко им обръщам внимание,но този е просто разкошен.Радва и факта,че не е нещо, което можеш да видиш всеки ден. Повечето такива отдавна са заминали за предпопяване а останалите части ,често се срещат в Steam Punk бижутата..... Касата е тъй нареченото руско злато заради по медният си цвят.Самият часовник е с механизъм на слава 1600 - 17 камъка. Задният капак също е от масивно злато и има страхотни печати който могат да бъдат видяни на снимката.....Естествено времето е оказало влиянието си,но според мен така е по специален.Не е часовник който е стоял в кутия в някой забравен скрин,шкаф или таван а е часовник който е бил носен....