Пропускане към основното съдържание

Hands On .... Franck Muller Casablanca "Watchland" Limited Edition 50pc.


Надали има човек, който се интересува от часовници и не е чувал иметo Franck Muller. Корпусите на касите са това, което различава бранда от много други фирми, а дори един поглед е нужен за да бъде разпознат часовник от колекцията на Franck Muller. А и как няма, като това е един от обичаните брандове сред спортисти, музиканти и известни личности.
От години исках да видя часовник на
Franck Mullerи да разбера за себе си
наистина ли тези часовници са толкова удобни и толкова красиви на живо, както всички казват.

А ето и какво ще ви покажа днес...


Frank Muller Casablanca "Watchland" Limited Edition 


Moделът е от култовата колекция „Casablanca“, която прави бранда известен. Формата на корпуса е от така наречените „Tonneau“, като вдъхновение за нея FM черпи от старите часовници Elgin. Конкретният часовник е от изключително лимитираната серия наречена "Watchland" и е произведен само в 50 броя. На гърба на това бижу се гравира първоначалната фабрика на „Franck Muller“.

Разбира се използвам думата бижу, защото този часовник е такъв. Изключително изчистен като часовникът не разполага с абсолютно никакви комбликации и единствено показва - час, минути и секунди. Корпусът е произведен от 18к масивно жълто злато, което на различна светлина придобива различни оттенъци, като може да изглежда и по-медно на снимките, но повярвайте ми, красотата на жълтото злато за първи път ми харесва.




Този прекрасен чаовник пристига в невероятна кутия от крокодилска кожа, съпътствана със сертификат за автентичност, което е типично за тази луксозна марка. Всичко в този часовник просто крещи лукс и стил, а посланието "Master of Complication" стои гордо за да напомня, че Frank Muller e човек, който всяка година представя на пазара нещо иновативно, ново и различно в сферата на компликациите .






В красивата кутия стои и нещо красиво. Часовникът е типичен представител на класическите дрес часовници. Размерът му е 41мм с коронката, а от лъг до лъг е 50мм. На размери звучи масивен, но заради височината си и класическата дрес форма, часовникът се усеща много удобен, а и като доста по-малък. Стъклото е сапфир кристал, като то следва формата на Tonneau корпуса и придава усещане за лукс. Липсата на антирефлекс позволява отблясъците да бъдат много, но лично мен това не ме дразни, а ме кара да се загледам повече и повече.

Нека погледнем от по-близо самият циферблат.





За по-любопитните, Franck Muller e известен със своята педантичност към детайлите. Циферблатите често са изработвани от благородни метали, а скъпоценните камъни често са и задължителни. Конкретният часовник гордо носи името на производителя си - името Geneva и разбира се името на модела – Watchland. Все пак Швейцария наистина е земята на часовниците. Цифеблата е изцяло гилоширан в невериятни кръгове тип "цвете", като за постигане на черния цвят се използва печене. Нанасянето на светломасата по маркерите става ръчно, чрез боя и прах. Всичко в този часовник показва внимание към детайла и ръчна изработка. Въпреки че не е типично дрес часовниците да имат светломаса, то тя тук не е прекалена, а точно на място. Като ехо могат да бъдат забелязани множество цифри по самият циферблат, които са типични само за този модел, но ни пренасят в култовият "Crazy Hours" модел на бранда, който механизъм е също техен патент.

Задни
ят капак е невероятно красив, като детайлите и гравюрите по него са като изкуство.





Фабриката на ФМ и разбира се неговите инициали стоят гордо, като под тях виждаме и надпис адресиран към собственика завършваш с "Thanks" (Благодаря).
Както споменах
, моделът е изработен в изключително ограничен тираж от само 50броя. Този носи номер 42, като под него се вижда и номера на серията. Опитал съм се да уловя финиша на задният капак, като той се различава от самия корпус, като така оставя усещането за специално послание. Под самият капак бие автоматичен механизъм с калибър FM 2800, който е на основата на ЕТА, но е доработка на самият ФМ, като основната разлика е, че секундарната стрелка е тъй наречената  Sweep Seconds, роторът е изработен от платина, механизът е разработен на 28 800 вибрации с 21 камъка и резерв на пружината от 42 часа . И всичко това само в 12мм височина.

Коронката е изключително удобна, дисктретна
, без да се забива в китката и най-вече носи символите на Franck Muller обвити в лаврови клонки.





Както може да се очаква от един толкова луксозен и ексклузивен часовник, той идва на луксозна крокодилска кожа, като закопчалката е от масивно 18к злато. Отново носещо печат на бранда.

Присъствието на ръка е невероятно.
Просто луксът и удобството се комбинират в този часовник. Заради размерите си и височината си часовник
ът се носи много удобно, а и може да мине под всяка риза. За удобството спомагат и извивките на корпуса Tonneau, а наблюдаването на часа и самото тиктакане на секундите е прекрасно.






Просто едно невероятно бижу, носещо класическата визия и вечното неподправено швейцарско изкуство и качество. Всичко това в един изключително ограничен тираж.

Оставям ви с още малко снимки на този невероятен часовник, който се надявам
и на вас да ви хареса, както ме впечатли и мен.








Z. P.




 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Close up ..... Туристът....

Навярно някой си е помислил, че тук ще говоря за филма с участие на Анджелин Джули и Джони Деп, но уви не е така. Сега искам да ви покажа и да спомена една доста интересна част от руската часовникарска индустрия. Ще се насочим към точно последните години на производство на съветски часовници, и в частност тези, които са били произведени за износ и най-вече за туристите. Тези малки машинки на времетно не се отличават почти по нищо от най-обикновените и масови съветски часовници, но дявола винаги е в детайлите, а тук той е в малки (или големи) картинки по циферблатите. Малко на принципа на марките и картичките, тези неща имат известна колекционерска стойност, но уви цената им не е много по-различна от тези без картинки и надписи. Но са интересни. Особено, ако са в превъзходно състояние... А картинките са толкова различни, странни, политически, военни и като цяло интересни. Нека започна малко по-отдалече... Не е тайна, че в Съветският съюз са се правили часовници с рисувани циферблати, и

Russian Gold.....

Днес ще ви разкажа, за едно малко златно съкровище,което имах честа да докосна :) Благодаря на собсвеника за възможността, да видя нещо толкова уникално и рядко! А въпросният часовник е това.... ... Съветски дамски часовник Слава в каса от масивно 14 карата руско злато.Не съм от най-големите фенове на позлатените или златните часовници и затова рядко им обръщам внимание,но този е просто разкошен.Радва и факта,че не е нещо, което можеш да видиш всеки ден. Повечето такива отдавна са заминали за предпопяване а останалите части ,често се срещат в Steam Punk бижутата..... Касата е тъй нареченото руско злато заради по медният си цвят.Самият часовник е с механизъм на слава 1600 - 17 камъка. Задният капак също е от масивно злато и има страхотни печати който могат да бъдат видяни на снимката.....Естествено времето е оказало влиянието си,но според мен така е по специален.Не е часовник който е стоял в кутия в някой забравен скрин,шкаф или таван а е часовник който е бил носен....