Пропускане към основното съдържание

Bond..... James Bond....



С излезналия наскоро Spectre, феновете на Британския агент буквално полудяха. Причината е следната. С излизането на новия филм, Omega пусна на пазара нов часовник от лимитирана серият, посветена на тайния Агент. Разликата тук е, че за този модел те използват Omega Seamaster 300, наречена също така "Spectre", и за наша огромна радост всеки може да я види в бутика на Витошка. Само че днес няма да говорим за нея. Доста се изписа в интернет по повод този часовник и как за доста хора не си заслужавало ивестицията за лимитирана серия, като разликите били само детайли.
Всъщност тези детайли правят точно тези часовн
ици уникални.

Днес ще ви представя един изключителе
н, доста рядък часовник, който е от преди няколко години, и в момента не се доставя до представителствата на Оmega, а и защото е лимитирана серия, отдавна е изчерпан и единствено може да бъде купен втора ръка.


Omega Seamaster Profesional  co-axial "50 years James Bond" limited edition


Но да се върнем малко по-назад във времето. Джеймс Бонд е човекът, който кара спортния дайвърси часовник на верига, да изглежда подходящ и за смокинг. Реално тайният агент на Кралството не го сваля, а в много от филмите часовникът му е играе важна роля като инструмент от КЮ отдела.Omega става часовникът на Бонд през 1995г., когато Пиърс Броснан играе в Goldeneye.

Снимка Интернет

Тогава Omega Samaster Professional става огромен хит. Пиърс продължава да представя този часовник през цялото време, докато играе Бонд. Наследникът му Даниел Крейг, носи култовия Seamaster Professional само в първия си филм - Casino Royale и лично за мен, това е най-добрият филм на Бонд от поредицата.


Само че във филма Бонд носи версията със син безел и циферблат.

Дори е много интересна закачката, когато Веспър Линд (Ева Грийн) прави комплимент на часовника му и пита ...." Rolex? "
"- Omega! "
  

 
Снимки интернет

Часовникът, който разглеждаме днес е малко по - Специален. Той излиза на пазара 2012г., непосредствено след Олимпийските игри в Лондон, в чест на 50 годишнината на Бонд. Много от феновете на филма не разбират факта, как Омега прави часовник по случай 50 годишнината на филма, тъй като тя не е била часовника на James Bond в самото начало. Въпреки това всичките часовници до момента са изкупени. Цялото име на часовника е Omega Seamaster Professional CO-AXIAL 300m "James Bond 007 50 years" Collectors Piece reference 212.30.41.20.01.005. Или на обикновен език "Мега яката Омега на Бонд".
 Синият цвят на циферблата е заменен с черен, а по него има диагонално разположени монограми на 007. Индексите са супер луминова, а датата е разположена в черно прозорче на 3 часа. Безела е от Керамика, което е идеално за ежедневното носене, a индексите по безела са от хром нитрид с изключение на маркера на 10 часа (50 минути), той е в червено, за да подчертае, че часовникът
е за 50 годишнината на поредицата.



Омега пускат на пазара въпросния часовник в два размера.
41мм за мъжете и ограничени бройки от 11007 екземпляра и 36,25мм за дамите с 3007 бройки.
Разликата между двата часовника е и в един малък детайл. Женският вариант разполага с малък диамант на индекса 7. Това може да се тълкува и като препратка към филма "Диамантите са вечни" от 1971г.
Часовник
ът е изработен от благородна стомана и детайлите са убийствени.




Хелиевата клапа типична за дайвърите. Все пак часовникът е водоустойчив до 300м

Нека погледнем часовника от към гърба.
Тук нещата са много по-
различни от обикновенната Omega Seamaster Professional.




Задният капак вместо да носи медальона на Омега е гравиран като цеф на пистолет, което е запазена марка за началото на филмите на Бонд. Предното стъкло, както обикновено е сапфир кристал, но тук може да намерим и един страхотен малък детайл, за които отново Омега изпозлват сапфир кристал. Под малкото стъкло се вижда гилза, коята всъщност е ротора на часовника. Това е единственият часовник на Бонд с такъв красив детайл.
А ето го и механизма...

снимка интернет

Калибър 2507 на Омега с 27 камъка CO- Axial с 5 тепературен регулатор.

Нека да сложим и часовника на ръка...





Омега продължават с култовата си верига за модела, а и според мен е една от най-удобните метални вериги, които съм слагал на ръката си. Просто е перфектна. Размерът от 41мм, стой убийствено добре, а играта на светлосенки с циферблата е разкошна.
За разлика от Преди
, този път Omega подобряват веригата си, като правят премахващите се прешлени с винтове. Това значи, че всеки може да си смали или увеличи веригата за минути, с помоща на малка отвертка. Изключително удобство за много хора. Закопчалката е типична за Omega, а дайвърското разширение е както може да се очаква от такъв часовни -  на най-високо ниво.

Като цяло детайлите по този часовник са убийствени. Оmega са на най-високо ниво тук, а да знаеш че носиш на ръката си часовника на James Bond, имайки предвид факта, че не са много хората които го носят, те кара да се чувстваш наистина добре....

Ето и още малко снимки...





Сега ви пожелавам хубав и успешен ден....
С чаша кафе. Точно както мистър Бонд го прави. Той е от малкото британци, които пият кафе вместо чай....



Специални Благодарности на ОСКАР за предоставянето на този страхотен часовник...


Z. P.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Hands On .... Franck Muller Casablanca "Watchland" Limited Edition 50pc.

Надали има човек, който се интересува от часовници и не е чувал иметo „ Franck Muller “ . Корпусите на касите са това , което различава бранда от много други фирми, а дори един поглед е нужен за да бъде разпознат часовник от колекцията на „ Franck Muller “ . А и как няма , като това е един от обичаните брандове сред спортисти, музиканти и известни личности. От години исках да видя часовник на „ Franck Muller “ и да разбера за себ е си наистина ли тези часовници са толкова удобни и толкова красиви на живо, както всички казват. А ето и какво ще ви покажа днес... Frank Muller Casablanca "Watchland" Limited Edition  Moделът е от култовата колекция „Casablanca“, която прави бранда известен. Формата на корпуса е от така наречените „Tonneau“, като вдъхновение за нея FM черпи от старите часовници Elgin. Конкретният часовник е от изключително лимитираната серия наречена "Watchland" и е произведен само в 50 броя. На гърба на това бижу се гравира първоначалната ф

Close up ..... Туристът....

Навярно някой си е помислил, че тук ще говоря за филма с участие на Анджелин Джули и Джони Деп, но уви не е така. Сега искам да ви покажа и да спомена една доста интересна част от руската часовникарска индустрия. Ще се насочим към точно последните години на производство на съветски часовници, и в частност тези, които са били произведени за износ и най-вече за туристите. Тези малки машинки на времетно не се отличават почти по нищо от най-обикновените и масови съветски часовници, но дявола винаги е в детайлите, а тук той е в малки (или големи) картинки по циферблатите. Малко на принципа на марките и картичките, тези неща имат известна колекционерска стойност, но уви цената им не е много по-различна от тези без картинки и надписи. Но са интересни. Особено, ако са в превъзходно състояние... А картинките са толкова различни, странни, политически, военни и като цяло интересни. Нека започна малко по-отдалече... Не е тайна, че в Съветският съюз са се правили часовници с рисувани циферблати, и

Russian Gold.....

Днес ще ви разкажа, за едно малко златно съкровище,което имах честа да докосна :) Благодаря на собсвеника за възможността, да видя нещо толкова уникално и рядко! А въпросният часовник е това.... ... Съветски дамски часовник Слава в каса от масивно 14 карата руско злато.Не съм от най-големите фенове на позлатените или златните часовници и затова рядко им обръщам внимание,но този е просто разкошен.Радва и факта,че не е нещо, което можеш да видиш всеки ден. Повечето такива отдавна са заминали за предпопяване а останалите части ,често се срещат в Steam Punk бижутата..... Касата е тъй нареченото руско злато заради по медният си цвят.Самият часовник е с механизъм на слава 1600 - 17 камъка. Задният капак също е от масивно злато и има страхотни печати който могат да бъдат видяни на снимката.....Естествено времето е оказало влиянието си,но според мен така е по специален.Не е часовник който е стоял в кутия в някой забравен скрин,шкаф или таван а е часовник който е бил носен....