Пропускане към основното съдържание

Hands On..... Vintage Rex in steel




Изчистеният стил на класическите часовници със само 3 стрелки е характерен за 60те години на миналия век. Тогава се налага и модерният и днес 36мм размер за дрес часовници. Дори име като „Patek Phillipe” се гордее именно с модели от този период.
До преди кварцовата криза в Швейцария има много фирми, които днес не съществуват. Именно тези "фермерски" брандове днес не съществуват. Но има някои, които са доста интересни и днес.
Истината е, че повечето часовници от тогава не се харесват сега заради състоянието им. Стоманата не е била широко използвана, а самата й обработка е била труден и скъп процес, който само по-заможните фирми и брандове са можели да си позволят. Хубавото на стоманата е, че и каквито и следи да има по корпуса, то те могат да бъдат отстранени с качествено полиране. Но да намериш часовник от този период в неполирано състояние и запазен си е находка. Ето и какво ще разлгледамe днес.


„Rex“ е фирма основана в Швейцария, но както много други фирми, затваря врати при кварцовата криза. В момента има два бранда подвизаващи се с такова име, като само единият се доближава до корените на самата фирма.

Кокретният часовник, който гледаме в момента е страхотен. Останал е неподвластен на времето със своята изчистеност и простота, а и точно това което един часовник трябва да прави - да показва часа. Разкошен циферблат, който е поел част от ударите на времето, но въпреки това е запазил чара и детайлите си. Стрелките са повече от красиви, като минутната стрелка е със завито връхче към циферблата, детайл който няма как да остане незабелязан и да не донесе усмивка. Секундарката стрелка е едно най-красивите неща в този часовник. Стрелката в единия край и невероятната извивка в другия я правят магична за наблюдаване.
Лично аз много харесвам, когато секундарната стрелка има повече детайли от другите стрелки и е по-дълга. Така придава плосък вид на часовника, а съответно това значи и по-масивен.
Короната, символ на бранда може да бъде намерена на циферблата и въпреки ударите на времето е невероятна. Същата тази корона може да бъде намерена и на самата Коронка на часовника, която е изключително детайлно изработена







По циферблата са разположени триъгълни маркери, които носят невероятно усещане за отминало време, а цифрите 12, 3, 6 и 9 допълват визията. Надписът „swiss made“ гордо и красиво стои под 6 часа.



Както споменах по-горе, рядкост е да намериш стоманен часовник от това време. Обикновено при полиране, ако не е направено от специалист, изчезват формите на касата, но тук заради неполираното състояние те са страхотни. Лъговите имат много красива извивка, която допринася за невериятното удобство на китката, а самите те са леко извити към външната си част. Всъщност, на единият лъг може да бъде видяна и единствената забележка на касата. Просто едно косъмче.

Под задния капак отново от масивна стомана бие швейцарският механизъм на ЕТА 2390 с 17 камъка и 47 часа резерв на пружината и 18 000А/h.
                                                                снимка интернет


А самият заден капак е отново произведение на изкуството, Друга следа от времето може да бъде видяна от задната страна на самата коронка.





Но стига толкова сухи данни. Този часовник е направен да бъде носен и затова нека видим как стои на ръка.










Присъствието на ръка е просто невероятно.
Часовникът е изключително удобен, а заради формата си изглежда и по масивен. Размерът от 34мм без и 36,5мм с коронката изглежда точно на място, но именно височината от едва 7мм (като тук часовникът е с оригиналното си плексигласово стъкло) правят ретро излъчването перфектно. Oт лъг до лъг часовникът е 42мм. Това е перфектният дрес часовник за всякакъв повод, като в зависимост от каишката (18мм), може да бъде носен спортно-елегантно или по-дрес.
Имайки предвид състоянието, часовникът изглежда като нов и според мен времето му тепърва започва...















Нека неговите детайли да говоря повече за самия часовник. Оставям ви с тези прекрасни снимки и дано този часовник ви е харесал, така както на мен.



Z. P.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Hands On .... Franck Muller Casablanca "Watchland" Limited Edition 50pc.

Надали има човек, който се интересува от часовници и не е чувал иметo „ Franck Muller “ . Корпусите на касите са това , което различава бранда от много други фирми, а дори един поглед е нужен за да бъде разпознат часовник от колекцията на „ Franck Muller “ . А и как няма , като това е един от обичаните брандове сред спортисти, музиканти и известни личности. От години исках да видя часовник на „ Franck Muller “ и да разбера за себ е си наистина ли тези часовници са толкова удобни и толкова красиви на живо, както всички казват. А ето и какво ще ви покажа днес... Frank Muller Casablanca "Watchland" Limited Edition  Moделът е от култовата колекция „Casablanca“, която прави бранда известен. Формата на корпуса е от така наречените „Tonneau“, като вдъхновение за нея FM черпи от старите часовници Elgin. Конкретният часовник е от изключително лимитираната серия наречена "Watchland" и е произведен само в 50 броя. На гърба на това бижу се гравира първоначалната ф

Close up ..... Туристът....

Навярно някой си е помислил, че тук ще говоря за филма с участие на Анджелин Джули и Джони Деп, но уви не е така. Сега искам да ви покажа и да спомена една доста интересна част от руската часовникарска индустрия. Ще се насочим към точно последните години на производство на съветски часовници, и в частност тези, които са били произведени за износ и най-вече за туристите. Тези малки машинки на времетно не се отличават почти по нищо от най-обикновените и масови съветски часовници, но дявола винаги е в детайлите, а тук той е в малки (или големи) картинки по циферблатите. Малко на принципа на марките и картичките, тези неща имат известна колекционерска стойност, но уви цената им не е много по-различна от тези без картинки и надписи. Но са интересни. Особено, ако са в превъзходно състояние... А картинките са толкова различни, странни, политически, военни и като цяло интересни. Нека започна малко по-отдалече... Не е тайна, че в Съветският съюз са се правили часовници с рисувани циферблати, и

Russian Gold.....

Днес ще ви разкажа, за едно малко златно съкровище,което имах честа да докосна :) Благодаря на собсвеника за възможността, да видя нещо толкова уникално и рядко! А въпросният часовник е това.... ... Съветски дамски часовник Слава в каса от масивно 14 карата руско злато.Не съм от най-големите фенове на позлатените или златните часовници и затова рядко им обръщам внимание,но този е просто разкошен.Радва и факта,че не е нещо, което можеш да видиш всеки ден. Повечето такива отдавна са заминали за предпопяване а останалите части ,често се срещат в Steam Punk бижутата..... Касата е тъй нареченото руско злато заради по медният си цвят.Самият часовник е с механизъм на слава 1600 - 17 камъка. Задният капак също е от масивно злато и има страхотни печати който могат да бъдат видяни на снимката.....Естествено времето е оказало влиянието си,но според мен така е по специален.Не е часовник който е стоял в кутия в някой забравен скрин,шкаф или таван а е часовник който е бил носен....