Пропускане към основното съдържание

The DJ... (Hands on - The New Rolex DateJust 41mm St. Steel 116334)

Нямах търпение да видя новия модел на толкова култовия и известен Rolex DateJust, особено моделът от стомана. Но нека започнем от малко по-отдалече....
Ролекс представят първият модел DateJust през 1945г. по случай 40г. от основаването на бранда. Още тогава влиза в историята като първия автоматичен, сертифициран хронометър в света, с дата на циферблата. Едно от най-култовите неща в модела е циклопа на датата, който се появява за първи път през 1955г., и продължава и до ден днешен. Увеличението е х 2.5, като  така самата дата изпъква и разчитането й е изключително лесно.

DateJust II е представен за първи път на Bazel World през 2009г., като още тогава предизвиква голям фурор. Освен, че носи наследството на един от най-продаваните модели на Rolex, новият часовник идва с няколко доста приятни иновации. Най-значимата от тях е размерът - 41мм вместо 36мм. За доста хора малкият размер беше проблем, макар че точно той правеше часовникът толкова удобен, а Ролекс сега са успели да сътворят още по-добър часовник, в драстично по-масивен размер, като са запазили духът на стария DateJust и удобствто, което идва с него.



Другото различно е малко по-грубоватият вид на корпусът. Сякаш така часовникът изглежда доста по-спортен, отколкото формален. Определено изглежда доста по-различно от типичният DateJust. Другото, което лесно се забелязва е доста по-масивната Oyster верига, но за нея след малко.
Безелът е от типичните "назъбени", като подобно на старият си предшественик, новият модел отново е с безел от бяло злато. Ако не си запознат с този факт наистина изглежда като обикновена стомана, но така само собственикът знае за този красив и същевременно луксозен детайл. Коронката отново е на винт, като тук тя е в значително по-малък размер, за да не се забива в китката, но реално използването й е много лесно и удобно. Самата коронка е на винт и е снабдена със системата TwinLock на Rolex за по-добра водозащита, нищо че водоустойчивостта тук е на 100м (10амт). Всъщност това е напълно достатъчно за един спортно-елегантен часовник, да не говорим, че и Ролекс от години имат модел с 100м, който е идеален, дори и за вода. За него може да прочетете тук.



Комбинацията от черен циферблат с луминисцентни маркери според мен е тази, която най-много се доближава до старите модели. Разбира се, Ролекс представят вариант както с римски, така и сарабски цифри, но точно изцяло луминисцентните маркер, са новостта, която прави часовникът спортно-елегантен. Само короната на бранда стои гордо на 12 часа, подсказваща за класата на този часовник. Вярвам сте забелязали и множеството надписи на Ролекс на вътрешния ринг около циферблата, което също не се среща при старите часовници, но определено е красив детайл от гледна точка към новаторството. Стрелките са от типичните за „DateJust“, като разбира се ретро моделите се срещат с множесво различни вариации за стрелки, но точно това е формата на стрелките, която прави този часовник толкова известен и толкова търсен. Все пак това е най-продаваният модел след „Submariner“.





Корпусът и верижката са изработени от стомана 904L, което само Ролекс използват в часовниците си. Естествено всичко е полирано до съвършество със сатениран финиш. Веригатата е истинско произведение на изкуството, като тук тя е с от цяло централно звено и всеки отделен линк е изработен от цяло парче стомана, а не просто огъната ламарина, сплав или нещо подобно. В резултат на това, часовникът е доста тежък, но никой не очаква от Ролекс да бъдат леки часовници, които не се усещат на ръката. Закопчалката е от доста сложна система на на Ролекс наречена EasyLink, която позволява микрорегулиране за още по-комфортно прилягане на ръката.



Нека поковорим сега и за механизма. Ролекс са избрали да поставят в този часовник отново култов механизъм, а именно 3136. Автомат с резерв на пружината от 48ч, 28 800 A/h (4Hz) и забележете - мигновена смяна на датата в 00:00ч. Разбира се механизмът позволява и бърза настройка на датата.

Снимка интернет
Но това разбира се са само сухи данни. Единственото, което има значение е как часовникът стои и изглежда на ръка, и отговорът е само един - Срахотно !


Ето и малко повечко снимки...


























Ето и още нещо култово за Ролекс, и нещо, което винаги ще остане не променено.
Задният капак.


Точно простотата, семплостта и най-вече изчистения вид е това, което се харесва на хората. Разбира се, така и часовникът е идеален за гравиране, като Rolex винаги са споменавали в рекламните си кампании, че техните часовници са перфектният подарък. А и в не малко филми сме виждали точно това, да не говорим и колко случаи има в историята за изключително важни надписи на задния капак на Ролекс, особено такива, които са принадлежили на президенти.

Ето и голямата изненадата. Ще ви покажа пълния пакет, с който един такъв часовник излиза от магазина. И да, заслужава си! Точно малките неща правят един такъв часовник специален...











Просто Ролекс...






Z. P.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Hands On .... Franck Muller Casablanca "Watchland" Limited Edition 50pc.

Надали има човек, който се интересува от часовници и не е чувал иметo „ Franck Muller “ . Корпусите на касите са това , което различава бранда от много други фирми, а дори един поглед е нужен за да бъде разпознат часовник от колекцията на „ Franck Muller “ . А и как няма , като това е един от обичаните брандове сред спортисти, музиканти и известни личности. От години исках да видя часовник на „ Franck Muller “ и да разбера за себ е си наистина ли тези часовници са толкова удобни и толкова красиви на живо, както всички казват. А ето и какво ще ви покажа днес... Frank Muller Casablanca "Watchland" Limited Edition  Moделът е от култовата колекция „Casablanca“, която прави бранда известен. Формата на корпуса е от така наречените „Tonneau“, като вдъхновение за нея FM черпи от старите часовници Elgin. Конкретният часовник е от изключително лимитираната серия наречена "Watchland" и е произведен само в 50 броя. На гърба на това бижу се гравира първоначалната ф

Close up ..... Туристът....

Навярно някой си е помислил, че тук ще говоря за филма с участие на Анджелин Джули и Джони Деп, но уви не е така. Сега искам да ви покажа и да спомена една доста интересна част от руската часовникарска индустрия. Ще се насочим към точно последните години на производство на съветски часовници, и в частност тези, които са били произведени за износ и най-вече за туристите. Тези малки машинки на времетно не се отличават почти по нищо от най-обикновените и масови съветски часовници, но дявола винаги е в детайлите, а тук той е в малки (или големи) картинки по циферблатите. Малко на принципа на марките и картичките, тези неща имат известна колекционерска стойност, но уви цената им не е много по-различна от тези без картинки и надписи. Но са интересни. Особено, ако са в превъзходно състояние... А картинките са толкова различни, странни, политически, военни и като цяло интересни. Нека започна малко по-отдалече... Не е тайна, че в Съветският съюз са се правили часовници с рисувани циферблати, и

Russian Gold.....

Днес ще ви разкажа, за едно малко златно съкровище,което имах честа да докосна :) Благодаря на собсвеника за възможността, да видя нещо толкова уникално и рядко! А въпросният часовник е това.... ... Съветски дамски часовник Слава в каса от масивно 14 карата руско злато.Не съм от най-големите фенове на позлатените или златните часовници и затова рядко им обръщам внимание,но този е просто разкошен.Радва и факта,че не е нещо, което можеш да видиш всеки ден. Повечето такива отдавна са заминали за предпопяване а останалите части ,често се срещат в Steam Punk бижутата..... Касата е тъй нареченото руско злато заради по медният си цвят.Самият часовник е с механизъм на слава 1600 - 17 камъка. Задният капак също е от масивно злато и има страхотни печати който могат да бъдат видяни на снимката.....Естествено времето е оказало влиянието си,но според мен така е по специален.Не е часовник който е стоял в кутия в някой забравен скрин,шкаф или таван а е часовник който е бил носен....