понеделник, 25 декември 2017 г.

Eдна седмица със..... Junghans Max Bill Qartz on MilanezeНадали има някой, който да не е имал немски часовник, да не е искал немски часовник, и да не е чувал за името Junghans. Все пак това е най-голямата часовникарска фирма открита в Германия. Фирмата е основана през 1861г , като работи с много работилници из няколко града в страната. Едни от най-красивите модели според мен са от 60-те години на миналия век, но точно новите "играчки", които това легендарно име ни предоставя са нещата, към които трябва да обърнем вниманието си.

Макс Бил е легенда не само в Германия (макар, че по рождение е швейцарец), но и по целия свят. Самият той е и най-известният баухаус артист, който успява да види, да нарисува и да придаде една изтънчена простота във всеки детайл или проект, който е рисувал. Но предлагам на всеки един от вас да прочете за този изключителен човек в Уикипедиа. Има достатъчно изписано за него и четивото наистина си заслужава!

Нека сега да погледнем неговият часовник...
Макс започва да прави дизайна на часовници за Junghans през 1961г, но неговата работа не обхваща само ръчните часовници, а будилниците и дори, и стенните часовници. Пазарът бързо възприема неговите идеи за дизайн, изчистените и опростени форми, и най-вече перфекционизмът във всеки един детайл. Този дизайн до ден днешен се смята за един от символите на изкуството замесен в часовникарския свят, като директно прави този дизайн лесно разпознавам и най-вече търсен. Всъщност, докато работи с Junghans, той е и преподавател по изкуство, и дизайн, което подсказва още веднъж какво богатство е оставил този човек зад себе си. И часовниците му са част от това богатство.

Един прекрасен пример за истинският баухаус дизайн.


Ето и часовникът, който ще ви представя днес...


Самата колекция на Макс Бил идва в много видове, компликации, цветове, каишки и най-вече дизайнерски решения взаимствани от неговата работа, но според мен точно този часовник се добрижава максимално до първоначалния образ на часовника проектиран от Бил.
Минималистичният дизайн с изключително тънки, прецизни и изчистени линии е това, което прави този часовник известен и до ден днешен. Просто погледнете този циферблат! Няма нищо, което да не си е на мястото, което да не е точно там с причина, и което да не те кара да се загледаш още повече.
Разбира се има и вариант без дата, но като фен на часовниците с такава, се радвам, че мога да ви представя точно този модел.

Циферблатът е снежно бял с изключително фин и елегантен ефект на сънбръст, който се вижда само под определен ъгъл. Разбира се за това допринася и извитият плексиглас, който е с допълнителна обработка против надрасквания.


Едно от нещата, което прави този часовник толкова известен, са малките тънки лъгове прибрани почти до касата, които всъщност правят часовника изключително удобен, но не по-назад остава и липсата на безел, заради което самият часовник изглежда наистина масивен. Реално моделът е с размери от 38мм и височина от единствено 9,7мм, но това не пречи часовникът да се носи масивно.


Като цяло за мен това е дрес-часовник и тук ще ви обясня защо. Ако този часовник ще се ползва само за дрес случаи е по-добре да се насочите към кварцовите. Нека за пример да кажем, че някои е фен на дайвърите и главно часовници с над 200м водоустойчивост, но все пак реши да има един дрес часовник, който да слага от време на време, ей така за някой повод. Е, като дойде този повод, повечето хора не искат да си играят да нагласят часовника си, който носят един или два пъти в годината, а просто да го извадят от кутията и да знаят, че той работи, и е точен. Какво по-добро решение от кварца. Механизмът в този красив часовник е кварцовият механизъм на Junghans - J645.33. Единственото нещо , което не ми харесва в този часовник е това, че секундарната стрелка не нацелва всички маркери точно, което не е типично за немците, но все пак това е малка забележка за наистина легендарен часовник. А и достъпен.
Всичко в този часовник крещи перфекционизъм, наистина. Целият корпус е изработен от стомана, както и задният капак, а на него наистина стилно е гравиран и подписът на Макс Бил.

Както сигурно вече сте забелязали, конкретният часовник е на оригиналната стоманена верижка тип миланезе, която според мен е една от най-удобните и може би най-качествената миланезе, която съм виждал. Но нека погледнем самите детайли от доста по-близко. Shall we?


Eто това прави този часовник толкова специален. Детайлите!
Петте точки с луминисценция поставени в различните краища на циферблата леко разчупват иначе стерилната визия. Малката прибрана, но иначе удобна коронка леко напомня за себе си. Прекрасните мечовидни стрелки изпълнение с лумисценсия, допълват ефекта сън бръст, като секундарната стрелка в края си е леко извита за да следва извивката на плексигласа. Радвам се, че Junghans са оставили материала за стъклото да е като на оригинала. Пречупването на светлината, което прави плексигласа, не може да бъде направено от нито едно друго стъкло.
Просто красота!


Ето и нещо нетипично за един дрес-часовник. Луминисценция. Лично аз съм фен на дрес-часовниците с подстветка. Някак си допълват усещането за пълнота. А тук подсветката е на ниво.
Но нека погледнем и най-важното. Как се носи часовникът.


Присъствието на ръка е просто внушително. Сякаш носиш нещо наистина специално и качествено, и най-вече немско.Въпреки скромния си на данни размер от 38мм с коронката и 39мм от лъг до лъг, часовникът наистина се носи масивно. Заради фината си дебелина минава под всеки ръкав, което още веднъж му затвърждава позицията за прекрасен дрес. Мешът определено придава една по-кежуъл натура на самия часовник, но въпреки това изискаността е на лице.


Просто погледнете...
Красота!

Определено за една седмица не успях да му се нарадвам напълно, но наистина успя да ме зарадва. Има нещо специално в този часовник и това нещо се вижда само, когато си го сложиш на ръката. Надали може да се обясни с думи, но и най-хубавите неща в живота са така.

Надявам се да ви е харесал. Снимките са повече от необходимото, но този часовник е толкова фотогеничен, че ги заслужава всичките.


Специални благодарности на г-н Господинов, за предоставянето на този часовник!

Z. P.

Няма коментари:

Публикуване на коментар