събота, 6 февруари 2016 г.

Vintage Sunday....


Добре...
.... знам че неделя ми е ден за ретро часовници и обикновено показвам няколко добри снимки на някой ретро часовник с непреходен характер и чар. Е, тази неделя не е по различно, само дето часовникът, който ще ви покажа е с главно Ч. Всъщност всичко в него крещи ЧАСОВНИК още от далече, а чарът му ли....
...о, той е страхотен!


Да кажа на кратко, че просто имах възможност да се запозная вече лично с един от най-големите колекционери на Omega. И по точно, този изключителен джентълмен притежава едни от най-красивите и редки Oмеги в България, а и не само. Дори на ръката си носеше Omega Seamaster James Bond LE, който представих преди няколко месеца тук.
Но погледа ми беше привлечен от нещо красиво и хипнотизиращо на другата му ръка, а именно това...


В края на 60те години, Омега представя на пазара различен дизайн от познатите до момента корпуси, и докато познатите до момента "pie-pan" модели са все още разпространявани, Омега представя тъй нареченaта "С- форма" за корпус. Точно този модел е реф. ном. 168.017 и е снабден с автоматичния механизъм Cal - 564.
Заради новата си форма, часовникът изглежда по-голям, въпреки скромните за днешно време 35мм. Корпусът е от стомана, а интересните лъгове придават невериятно усещане за стил, а невероятното състояние на този часовник, въпреки не малкото си години (произведен през 71г, ако не се лъжа) показват, колко е бил обгрижван и обичан. Естествено всичко по него е оригинално и е така, както е напуснал завода, но най-интересното нещо в часовника е Циферблата.
Заради тънкия и изпъкнал безел, се получава много приятен 3D ефект на корпуса и по-голяма дълбочина на часовника. А оригиналният Плексиглас с емблемата на Омега не спира да краси центъра на часовника....

Циферблата е разкошен, с невероятна текстура, която съм се опитал да запечатам на снимките. Маркерите са комбинация от стомана и оникс, а сребристите стрелки не спират да препускат по него и да радват. Датата е стилно разположена на 3 часа, като калибър 564 позволява бърза настройка. Плексигласа има следи от времето, но това още повече определя характера на часовника, защото означава, че не е стоял заключен в някоя кутия или шкаф, а е бил носен, и е носил радост.

Всички малки детайли по този часовник са невероятни. Коронката е удобна и брандирана с логото на бранда. Катарамата е тази с която е напускал завода, а задният капак носи типичната гравировка за Costellation - Обсерваторията в Женева.
Под самия капак, както вече казах, бие с 19800 A/h , 24-камъковият механизъм на Омега, с калибър 564  и резерв на пружината от 50 часа. Всъщност този механизъм за първи път е представен през 1959г. и проектиран специално за Costellation серията.

Снимка от интернет


Усещането, което този часовник носи когато е на ръката е страхотно.
Без съмнение, това е един от най-добрите часовници на бранда, които съм срещал, и е нереално красив
. Заради корпусът и сравнително късите си лъгове, часовника прилепва много удобно по ръката, a една качествена кожена каишка го прави Перфектния дрес Часовник!
Специални благодарности на Джентълмена за приятната среща и възможността да се порадвам на този часовник. Найстина нещо, което ще остане във времето, като визия, дизайн и усещане...

Ето и още няколко снимки на тази красота...
Z. P.


Няма коментари:

Публикуване на коментар