петък, 8 април 2016 г.

Hands On - Каратист.... Дайвър.... или изискан Французин...

Нека да започна малко от далеч....
Само черна нинджа може да убие черна нинджа...

Шегувам се...
Истина е, че до сега нямах френски часовник. И да си призная, не е като да не са ми попадали или да не съм искал. Просто не са ми харесвали. Изключвам Таймекс-ите, защото на половината пише Cased in France, a на циферблата Great Britain или TAIWAN. Та доста Yema и други брандове сами минали през ръцете, но никой не ми допадна толкова много, че да се прибере с мен вкъщи, а копнеех за ретро френски дайвър на някоя по рядка и неизвестна марка.
Но...
...Голямото НО. Както винаги живота обича да ни радва и изненадва, случайно срещтнах часовника, за който ще ви разкажа и ще ви покажа днес.
Беше любов от пръв поглед като по филмите, а радостта и емоцията, която носи е невероятна.

Фамфари и воала....


Моят френски приятел се казва КODY, но явно е вдъхновен от източните течения, защото на циферблата има страхотен надпис KARATE с лек апостроф на последното Е , за по звучно. Сигурно на доста от вас няма да им допадне, защото часовника не само носи целувката на времето, но позлатата му така се е изтрила, че плаче за нова. Всеки детайл по него е толкова красив и носи един неподправен характер, а малките маркировки го правят още по истински.

Първоначално идеята ми беше да го дам за ново позлатяване. Циферблата е прекрасен, а само едната от стрелките иска нова светломаса. Разбира се всичко това се промени в момента в който, го занесох вкъщи и почнах да се вглеждам. Всичко в този часовник ти прошепва "погледни ме от по-близо..... и по-близо... и по-близооо" .
Та реших да си остане така. Спечелил битка с времето, а раните му ще останат завинаги и ще разказват за живота, който е водил...Нямам представа защо на циферблата е изписано KARATE, а и не намерих такъв модел в интернет. Не смея и да кажа, че е мега-хипер-гига-супер-дупер рядък, но определено е интересен. Задният капак си носи емблематичната гравировка на бранда - Мида, което предполагам е предпоставка за това че този часовник е поне waterproof. Te нали тогава не са били като днешните дайвъри с по 300-500 или 1000м. Просто са били часовници за които да не се притесняваш като се къпеш или миеш чашите.
А и надали, някой би носил позлатен Дайвър. По скоро стои на ръката като бижу.

Коронката е позагубила чара си, но все е така удобна и лесна за използване. Лъговете са се оголили от раните, но така ми харесват, че дори ме радват като ги видя. Истинската красота за мен е циферблата. Точно в него се влюбих. Май се води лицето на часовника, ако трябда да го съпоставим с човешката фигура. Все пак винаги първо забелязваме лицето...
Светломаса разположена по целият циферблат. Огромни маркери на 12,6 и 9 часа, и разбира се стрелки със светломаса и разкошна червена стрелка, която да препуска по матово черният циферблат и да се откроява. Датата е разположена на 3 часа, което доста ми допада, а и обичам да има дата. Тук тя е черна на бял фон, и разбира се прозорчето е заградено отново от светломаса...


По принцип, не съм от големите фенове на позлатените часовници, но тук нещо ме привлича в този часовник. Всички сме съгласни, че на ретро часовниците им тичат кожени каишки, а тук каквато и да сложа кожа ми харесва.

Стъклото е много интересно закрепено към касата, и това също ми подсказва, че часовника е измислен като waterproof. Закрепено е с двоен ринг от към циферблата.


Споменах маркировки, но тук те не са такива, каквито се срещат при повечето часовници. Обикновенно сме свикнали да виждаме аu 5, 10 или подобни, а за златните е събсем различно. Тук те са като йероглифи. Мега готино! Дори си има сърце...
Нека надникнем под капака от смона, който разбира се е на винт. Малко съм бос във френските часовници, и не мога да кажа много за механизма, но разбрах , че това е доста разпростренен френски маханизм, който се среща в много от дайвърите им. Всъщност имам часовника от известно време, но беше на профилактика и сега върви изключително точно с отклонение -24сек за 24 часа. Може би ще се разработи, но така или иначе, няма да го нося ежедневно и това отклонение не ме дразни, а и мисля, че е доста добре за годините му.
Красота!!!

Споменах светломаса. Тя тук е фабрична и все още свети. За съжаление обаче, само през първите 10мин, после става много слаба и дори изчезва...Доста добре е според мен...

Но стига толкова сухи данни и детайли.Нека да ви разкажа за присъствието му на ръка....


И няколко от една разходка...
Мега удобно и елегантно излъчване идва с този часовник. За това го наричам и изискан французин. В началото като го взех беше на онези разтягащи се верижки от 80те години, но разбира се това бързо беше заменено с кожа. А в момента е на черната кожа от снимките. Закопчалната дори пак е в такъв цвят и прекрасно се допълват. Лично за мен е елегантен дрес дайвър, който може да те радва всеки ден с очарователният си характер и "патина". За по любопитните размерът е 34мм без коронката и 35мм с нея. От лъг до лъг е точно 40мм а височината е точно 10мм. Между лъговете е 19мм. Може би заради размерите си оставя усещане за по-масивен часовник, но то също се засилва и от самият циферблат.

Стига толкова съм плямпал, че сигурно ви отегчих, а и предполагам, че на доста хора не би им допаднал. Въпреки това, мен страшно много ме радва, и ако някой ме пита, не не бих се разделил с него. Обожавам всеки детайл в този французин - Сърцето, масивните цифри, мидата, олющената светломаса на стрелките, дори и самите леки косъмчета (драскотини) по стъклото.

Благодаря за вниманието, и се надявам да ви хареса и поне малко да ви накара да се усмихнете.

Z. P.

Няма коментари:

Публикуване на коментар