Пропускане към основното съдържание

Hands On...... Cartie Pasha LX 2730 St. Steel


Картие е име, което винаги внася класа и стил дори само с изказването си. Известни с изключително елегантните си и луксозни бижута, този бранд е и един от водещите в света на луксозните часовници. Култовият и до днес модел Тank продължава да налага стандарт при квадратните часовници,  а дамите и господата да са луди по дрес визията му. Няма да навлизам в детайли за самата фирма. Има доста изписано и казано за нея, затова аз ще ви представя един друг също толкова известен, и желан модел, а именно - „Pasha.

Pasha De Cartier XL in St. Steel


Конкретният модел, който ще ви представя днес е най-изчистеният от колекцията Pasha De Cartie" . Moделът е от така наречените Time only" - само три стрелки, като тук дори липсва и датата. Корпусът е изработен от стомана, което лично според е прекрасно. Обожавам стоманените часовници, които носят спортен дух, но въпреки това са класически и елегантни.
Заради отвореният безел, часовникът изглежда доста масивен, но и размерът от 42мм допринася за това. Този модел се води XL
и е най-големият представител от колекцията. Стъклата и отпред, и отзад са сапфир кристал, като само отпред е с антирефлексно покртитие отвътрешната страна.
Изключително изчистеният и семпъл циферблат е препрат
ка към ретро моделите на Cartier, които се харесват именно заради простотата на самия циферблат. Имаме само четири арабски цифри на основните 12,3“, „6 и 9, като около тях, за маркери са използвани линии наподобяващи слънчеви лъчи. И всичко това се намира около един квадрат, който някак си е точно на мястото си. Стрелките са оформени като диаманти, което Cartierне пропуска да напомни. Заради прекрасния си син цвят, невероятно се допълват със симетрията на циферблата
и носят наслада на окото.









Единствените надписи на циферблата са името на бранда и надписа Swiss Madeнай-отдолу. Обърнете внимание на финиша на самия безел. Просто красота! Секундарната стрелка е дълга и красива, като в единия си край има капчица, което е още един прекрасен детайл.

Коронката на часовник
а е патент на Cartierза тази колекция часовници, като е на винт за по-добра херметизация на часовника, нищо че водоустоичивостта е на 30м. Формата на сапфира в самата коронка е изключително красива и според самите Cartier точното име е "Cabochon-Shaped Spinel".
Лъговете на самия часовник са също патент на „Cartier“. Изключително красив детайл, който изглежда доста екстравагантно, но въпреки това, часовникът е много удобен на китката. Самата смяна на каишките става с развиването на винтчета, а самият модел се предлага и на верига. Тук часовникът е с оригиналната си кожена каишка, изработена от крокодилска кожа и с невероятно красивата катарама, която също е патентована от Cartier“. 




Както споменах, задният капак е прозрачен, а стъклото отново е сапфир кристал. Самият капак е на винт, но въпреки това часовникът е с типичната водозащита за дрес часовник от 30м (100ft). 




Механизмът, който бие в този часовник е автоматичният калибър 8000 MC с 27 камъка. Toва е механизъм на ЕТА, но доработен от Cartier. Въпреки това е страшно красив и финишът е както може да се очаква от такъв часовник – невероятен.






Oбърнете внимание на малката рибка - символ, който Cartier винаги слагат на часовниците си.


На ръка часовникът е изключително удобен, като масивният размер от 42мм се усеща страхотно. Кожената каишка определено допринася за това, но и с нея часовникът стои балансирано, без да се движи много по самата ръка. Колекцията Pasha се предлага в няколко размера, като според мен 38мм ще е по-удачен, за да може да минава под ръкава, но за хората, които се притесняват да носят размер под 40мм, този ще е по-удачен. Имах притеснения как ще стои тази коронка на лявата ръка, защото изглежда доста изпъкнала, но в същност не се задълбава по никакъв начи в кожата на ръката. Ето и как изглежда на моята китка.



Просто страохотен.





Z. P.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Hands On .... Franck Muller Casablanca "Watchland" Limited Edition 50pc.

Надали има човек, който се интересува от часовници и не е чувал иметo „ Franck Muller “ . Корпусите на касите са това , което различава бранда от много други фирми, а дори един поглед е нужен за да бъде разпознат часовник от колекцията на „ Franck Muller “ . А и как няма , като това е един от обичаните брандове сред спортисти, музиканти и известни личности. От години исках да видя часовник на „ Franck Muller “ и да разбера за себ е си наистина ли тези часовници са толкова удобни и толкова красиви на живо, както всички казват. А ето и какво ще ви покажа днес... Frank Muller Casablanca "Watchland" Limited Edition  Moделът е от култовата колекция „Casablanca“, която прави бранда известен. Формата на корпуса е от така наречените „Tonneau“, като вдъхновение за нея FM черпи от старите часовници Elgin. Конкретният часовник е от изключително лимитираната серия наречена "Watchland" и е произведен само в 50 броя. На гърба на това бижу се гравира първоначалната ф

Close up ..... Туристът....

Навярно някой си е помислил, че тук ще говоря за филма с участие на Анджелин Джули и Джони Деп, но уви не е така. Сега искам да ви покажа и да спомена една доста интересна част от руската часовникарска индустрия. Ще се насочим към точно последните години на производство на съветски часовници, и в частност тези, които са били произведени за износ и най-вече за туристите. Тези малки машинки на времетно не се отличават почти по нищо от най-обикновените и масови съветски часовници, но дявола винаги е в детайлите, а тук той е в малки (или големи) картинки по циферблатите. Малко на принципа на марките и картичките, тези неща имат известна колекционерска стойност, но уви цената им не е много по-различна от тези без картинки и надписи. Но са интересни. Особено, ако са в превъзходно състояние... А картинките са толкова различни, странни, политически, военни и като цяло интересни. Нека започна малко по-отдалече... Не е тайна, че в Съветският съюз са се правили часовници с рисувани циферблати, и

Russian Gold.....

Днес ще ви разкажа, за едно малко златно съкровище,което имах честа да докосна :) Благодаря на собсвеника за възможността, да видя нещо толкова уникално и рядко! А въпросният часовник е това.... ... Съветски дамски часовник Слава в каса от масивно 14 карата руско злато.Не съм от най-големите фенове на позлатените или златните часовници и затова рядко им обръщам внимание,но този е просто разкошен.Радва и факта,че не е нещо, което можеш да видиш всеки ден. Повечето такива отдавна са заминали за предпопяване а останалите части ,често се срещат в Steam Punk бижутата..... Касата е тъй нареченото руско злато заради по медният си цвят.Самият часовник е с механизъм на слава 1600 - 17 камъка. Задният капак също е от масивно злато и има страхотни печати който могат да бъдат видяни на снимката.....Естествено времето е оказало влиянието си,но според мен така е по специален.Не е часовник който е стоял в кутия в някой забравен скрин,шкаф или таван а е часовник който е бил носен....